Grad bi da kupi pivaru

Sekretar Skupštine grada Zrenjanina o kupovini Zrenjaninske industrije piva. (Beta, 24. 4. 2013. godine)
"Pivara je nešto što prirodno pripada ovom gradu, a znamo da je ona od 1745. godine jedan od prepoznatljivih brendova Zrenjanina i zašto bismo to prepustili nekom trećem kupcu."

Jedna od najstarijih pivara u Srbiji, Zrenjaninska industrija piva (ZIP), privatizovana je 2003. godine, kada je Momčilo Rajić, vlasnik firme Pan bir, koji je kupio 51 odsto akcija ZIP-a. Nakon toga pivara je sistematski upropaštavana, proizvodnja je preseljena u Bečej, a u matičnom preduzeću samo je obavljano flaširanje. Sa pravljenjem piva potpuno se stalo 2006. godine, pa je svih 250 radnika ostalo bez posla. Četiri godine kasnije Rajić je pokušao da iz fabrike odnese proizvodne mašine, pa je intervenisala i policija, a odmah potom je pokrenut stečajni postupak.

U međuvremenu je bilo pokušaja da se pivara ponovo privatizuje, ali bez uspeha. Zato je pred četvrtu licitaciju izjava sekretara Skupštine grada zazvučala kao spas za preostalu imovinu Zrenjaninske industrije piva, ali još više jer je Mrkšić pomenuo mogućnost obnavljanja proizvodnje i otvaranje novih radnih mesta. S obzirom na to da je za 17. maj 2013. godine bila zakazana četvrta prodaja pivare, a do 10. maja je rok za podnošenje dokumentacije za kupovinu, sednica zrenjaninskog parlamenta zakazana je za 9. maj, kako bi odbornici doneli odluku o kupovini.

Međutim, sednica nije održana, rok za predaju dokumentacije za kupovinu pivare je istekao, a ispostavilo se da nije ni bilo uslova da grad kupi pivaru.

„U konsultacijama s resornim ministarstvom, videli smo da kupovina ne može bez sprovedene procedure javne nabavke za koju svakako nije bilo vremena. Tako grad odustaje od ove kupovine.“

predsednik Skupštine grada Zrenjanina Radovan Bulajić Beta, 10. 5. 2013. godine

Zbog svega toga sekretaru Skupštine grada Zrenjanina dodeljujemo ocenu „neispunjeno“.