Gorenje neće pokvariti odnose

Politički direktor G17 plus o odnosima sa Demokratskom strankom. (Blic, 1. 2. 2011. godine)
„Stavovi državnog sekretara Ministarstva finansija Slobodana Ilića u vezi otvaranja pogona fabrike ‘Gorenje’ u Zaječaru neće poremetiti dobre i stabilne odnose G17 plus i DS u koaliciji.“

Sukob potpredsednika Vlade Mlađana Dinkića i državnog sekretara Ministarstva finansija Slobodana Ilića zbog Ilićevih kritika odluke o dodeli većih subvencija ‘Gorenju’ za izgradnju pogona u Zaječaru nego u Valjevu ipak je značajno narušio odnose DS-a i G17 plus. Dinkić je najpre zatražio ostavku Ilića, a zatim i da bude najstrože kažnjen.

Lider G17 plus se nije tu zaustavio, pa je narednih dana počeo da kritikuje Vladu i premijera Cvetkovića.

„On je premijer koji treba da odlučuje, a ništa ne odlučuje. Odlučuje predsednik. Ko bi drugi odlučivao. To svi znamo i šta ima da se, što bi narodski rekli, foliramo oko toga.“

TV5, 10. 2. 2011. godine

Demokratska stranka ne samo da nije izašla u susret zahtevima G17 plus, nego je premijer odlučio da pokrene postupak za razrešenje sa dužnosti Mlađana Dinkića i Slobodana Ilića. Nakon toga, predsednik G17 plus je prihvatio svoju smenu, a uz njega će funkciju napustiti i ministarka za Nacionalni investicioni plan Verica Kalanović.

Tako su odnosi u vladajućoj koaliciji za samo dve nedelje otišli daleko od „dobrih i stabilnih“. Moguće je da politički direktor G17 plus Vladimir Ilić loše procenio situaciju ili da je baratao netačnim informacijama, ali je jasno da je on ublažavao probleme koji su iskrsli u Vladi. Istinomer mu zato daje ocenu „skoro neistina“.