Gimnazija u Obrenovcu biće završena do 19. novembra 2015.

Predsednik gradske opštine Obrenovac o završetku sanacije zgrade Gimnazije u Obrenovcu (RTV Mag, 19. 06. 2015.godine)
„Predviđeno je da završetak radova bude 19. novembar (2015) tako da ćemo prva dva meseca uskladiti sa nastavom, ali ćemo zato imati jednu fenomenalnu zgradu koja će biti ponos našeg grada.“
Rekonstrukcija zgrade obrenovačke Gimnazije najavljivana je od 2012. godine, o čemu je Istinomer već pisao, ali sa tim poslom se sve do poplava 2014. godine nije ni započelo. 

Nakon poplava, jedno od ključnih pitanja bilo je da li je zgrada uopšte bezbedna za učenike i odvijanje redovne nastave jer je u Gimnaziji oštećeno 15 učionica, fiskulturna sala, kao i instalacije. U glavnom holu i u nekoliko učionica je, zbog nedostatka armature, potonula i podna ploča.

Potpuna sanacija, a ujedno i rekonstrukcija Gimnazije konačno je započeta 2015. godine, a obimniji građevinski radovi krenuli su počekom leta iste godine, uz pomoć Norveške vlade i Kancelarije UN za projektne usluge (UNOPS). Kako je tada rekao predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković „sanacija će biti završena 19. novembra 2015. godine“.  

Tokom leta radovi su izvođeni po planu i utvrđenoj dinamici. Mesec dana uoči najavljenog roka za završetak sanacije, radovi su bili u punom jeku, a otpočeli su i radovi na fiskulturnoj sali Gimnazije i sve je ukazivalo da će rekonstrukcija biti završena u predviđenom roku. Paralelno sa izvođenjem radova, nastava se u zgradi obrenovačke Gimnazije, od početka školske godine, odvijala potpuno normalno uz manja prilagođavanja.  
 
Ipak, i pored najava, radovi nisu završeni 19. novembra.
Istinomer je od UNOPS-a koji je jedan od donatora, zatražio informaciju zašto obnova zgrade nije završena do 19. novembra prošle godine, kako je najavio prvi čovek Obrenovca. U ovoj organizaciji tvrde da su apsolutno svi prvobitno planirani radovi u školi završeni.

„Da bi bili utvrđeni stepen oštećenja i mogućnost obnove objekta, Evropska unija finansirala je tokom 2014. i 2015. godine izradu geo-mehaničke studije, geoistinometdetskih ispitivanja i tehničke dokumentacije za obnovu objekta.
Radovi na obnovi Gimnazije počeli su u junu 2015. godine, koje je finansirala Kraljevina Norveška, i obuhvatali su rekonstrukciju zgrade (prizemlje i prvi sprat) i obnovu jednog dela krova. Da bi objekat bio potpuno uređen, u septembru 2015, Delegacija Evropske unije dala je saglasnost da se sprovedu i radovi na obnovi fasade i većeg dela krova Gimnazije. Ovi radovi otpočeli su 2. novembra 2015. i predviđeno je da budu završeni do kraja januara 2016“, navodi se u odgovoru UNOPS-a Istinomeru.

Zgrada Gimnazije u Obrenovcu svečano je otvorena 27. januara 2016. godine.

Budući da su u međuvremenu dogovoreni dodatni radovi, zbog čega je završetak rekonstrukcije obrenovačke gimnazije kasnio, obećanje Miroslava Čučkovića ipak ocenjujemo kao „ispunjeno“.