Gimnazija do početka školske godine

Potpredsednica Vlade Srbije o rekonstrukciji vranjske Gimnazije „Bora Stanković“. (OK radio, 3. 5. 2012. godine)
„Gimnazija ‘Bora Stanković’ treba da bude reprezentativna institucija za celu južnu Srbiju, kao što je nekad bila, zato su i izdvojena sredstva za njenu rekonstrukciju. Gimnazija će biti uređena onako kako je zamišljeno, i to do početka nove školske godine.“

Radovi na obnovi gimnazije započeti su u oktobru 2011. godine, a prvobitni rok za njihov završetak bio je 120 kalendarskih dana, odnosno 23. februar 2012. godine. Rekonstrukcija zgrade obuhvatila je krovnu konstrukciju, spoljašnju fasadu, kompletan enterijer, zamenu podova, dogradnju stepeništa, vodovodnu i kanalizacionu mrežu, toaletne čvorove, elektroinstalaciju, protivpožarnu zaštitu, gromobransku instalaciju i opremanje svečane sale sa binom. Rok je prolongiran nekoliko puta, pa i u predizborno vreme kada je ministarka Kalanović dala i gorecitiranu izjavu. Objašnjenja su bila da nema dovoljno sredstava, a vrednost radova se u međuvremenu povećavala sa oko 80 miliona dinara, koliko je bilo na početku, na oko 100 miliona dinara.

Došao je i 1. septembar 2012. godine a đaci nisu ušli u renoviranu gimnaziju. Ministarka Kalanović je potom krajem godine rekla kako sredstva iz NIP-a nisu mogla da se usmere na vranjsku gimnaziju zbog kašnjenja projekta rekonstrukcije studentskog doma „Rifat Burdžević“ u Beogradu, jer su ta dva projekta povezana.

Đaci i profesori vranjske gimnazije ušli su u školske klupe tek 23. marta 2013. godine, kada je zgrada gimnazije svečano predata na upotrebu. Međutim, njena rekonstrukcija ni tada nije potpuno završena. Prema rečima gradonačenika Vranja Zorana Antića preostalo je da se završi sportska sala i da se opreme kabineti.

Rok nije ispoštovan, niti je škola u potpunosti završena, pa Verici Kalanović sleduje ocena „neispunjeno“.