Gašića sam zamolio i on je podneo ostavku

Predsednik Srbije o odlasku Bratislava Gašića sa funkcije ministra odbrane. (RTS, 26. 9. 2017.)
“Gospodin Gašić je podneo ostavku zato što sam ga ja molio da to uradi i zato što je, uveren sam, razumeo koliki je bio značaj tog prestupa. Niko drugi nije podneo tu ostavku iako su mnogo gore gadosti ženama izgovarali.“
Gostujući u emisiji Upitinik na javnom medijskom servisu predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je i o aferi “Tetka iz Kanade“, odnosno o tome kako je ministar odbrane Aleksandar Vulin kupio stan, tako što mu je, kako tvrdi, više od 200.000 evra pozajmila suprugina tetka, ali za to nije pružio dokaze, o čemu je pisao KRIK.
Vučić je insistirao na tome da Vulin ništa nije ukrao dok je bio na vlasti, te da je stan kupljen pre nego što je postao deo vlade.
“Kad je Vulin dobio taj stan, važan je detalj… Vulin je to dobio pre nego što je na bilo koji način ušao u vladu, u junu mesecu 2012. godine. Nije bio ništa, vlada je formirana u avgustu 2012. Mi smo ovim ustanovili da Vulin kao predstavnik vlasti nije ukrao ništa. On nije ukrao ništa dok je bio na vlasti“, rekao je Vučić.
Na stranu to što Vulin stan nije dobio, kako Vučić kaže, nego valjda kupio od pozajmice, koju treba da vraća deset godina. Veći je problem ovde što Vučić insistira – ako je i bilo nekih malverzacija, to je bilo u doba prethodne vlasti. Kao da je savim normalna stvar da u Vladi bude neko ko je prekršio zakon, samo je važno da je to uradio pre nego li uđe u vladu.
Na pitanje da li bi Vulin, ipak, trebalo da podnese ostavku, kao što je to ranije učinio i Bratislav Gašić, Vučić nije ispravio voditeljku – iako je to činio više puta tokom emisije, na pitanja odgovarao kontra pitanjima, itd. Odgovorio je da je Gašić podneo ostavku, nakon što ga je on lično zamolio. Istina je, međutim, da je Gašić smenjen u Narodnoj skupštini 5. februara 2016, pošto je lično Vučić obrazložio taj predlog:

Narodna skupština, 5. februar 2016.
“Na osnovu Ustava i zakona, poslao sam predlog vama, poštovani narodni poslanici, za razrešenje ministra odbrane Bratislava Gašića… Na posletku, od Bratislava Gašića, svoj prijatelja, očekujem da ubuduće svojim delima pokaže šta je iz svega ovoga naučio. Od vas, dame i gospodo poslanici, u rekao bih najkraćem obrazloženju do sada pred Narodnom skupštinom, očekujem da glasate o ovom mom zakonu (sic), da se izjasnite o tome da li mislite i kako želite da izgleda pristojna, normalna i moderna Srbija. O rezultatima Bratislava Gašića u Ministarstvu imam samo reči hvale. Ti rezultati su bolji nego njegovih prethodnika i u oblasti namenske industrije, dakle, odbrambene industrije Srbije, i u oblasti samog Ministarstva odbrane.”

Nakon obrazloženja tadašnjeg predsednika Vlade i rasprave, svi prisutni poslanici u sali  – njih 195 – glasalo je za smenu Gašića, zbog čega za izjavu da je Gašić podneo ostavku Vučić dobija ocenu “kratke noge”.

Inače, Gašićeve fotelja prethodno je dovedena u pitanje nakon afere helikopter, kada se u martu 2015. helikopter Vojske Srbije koji je prevozio bebu iz Novog Pazara srušio u širem rejonu aerodroma u Surčinu. Tom prilikom poginulo je sedam osoba, a Gašić je izjavio da je on, shodno svojim ovlašćenjima i zakonima o odbrani i vojsci, doneo odluku da se angažuje helikopter. Na pitanja da li će Gašić, kao i ministar zdravlja Zlatibor Lončar snositi odgovornost, Vučić je tada bio izričit da “ne da Gašića i Lončara”. Gašić je posle nekoliko meseci izjavio je da je ponosan na akciju spasavanja bebe iz Novog Pazara i da bi ponovo naredio takvu akciju. 
Nakon “čuvene” izjave “Volim novinarke koje lako kleknu”, odnosno seksističkog komentara na račun novinarke B92, koja je čučnula kako bi uzela izjavu i da ne bi bila u kadru, Vučić je odmah izjavio da Gašić neće moći da ostane na tom mestu, a oko dva meseca kasnije, početkom februara 2016. Gašić je smenjen u Skupštini.
Izgledalo je to da ga Vučić kažnjava za ovaj “gaf“, istovremeno ignorišući sve ostale greške, i čekajući povoljan trenutak da “njegov prijatelj“ zapravo avanzuje, jer je svoj posao, smatra Vučić, obavljao besprekorno.
Gašić je ostao bez državne funkcije sve do maja ove godine, kada je postavljen za šefa BIA, ili kako to Vučić kaže: “izdržao je godinu i po dana bez ijedne funkcije“.
Dakle, Gašić je smenjen, a Vulin se još drži, dok Vučić eventualno ne odluči drugačije, kao uostalom i za gradonačelnika Beograda Sinišu Malog. Za njega je u više navrata govorio da uskoro podnosi ostavku, da neće još dugo ostati na funkciji, da je on lično odlučio, te da za to postoji većina u Skupštini grada. Mali se, međutim, još lomi, ni sam ne zna da li će i kada podneti ostavku, jer to zavisi od toga da li će biti vanrednih izbora, a vanredni izbori zavise od njegove ostavke.
Jedino je sigurno, da bilo ko od pomenutih Vučićevih saradnika i “dobrih prijatelja” podnese ostavku ili bude smenjen, po sredi je Vučićeva odluka. Sve ostalo je forma.

Naslovna fotografija: Nenad Đorđević