Garaža „Obilićev venac“ otvorena posle Nove godine

Direktor JKP „Parking servis“ o rekonstrukciji garaže „Obilićev venac“. (www.parking-servis.co.rs, 6. 7. 2016. godine)
„Analiza Građevinskog fakulteta je pokazala da moramo da zatvorimo garažu da bismo je rekonstruisali. Dok se izvode ovako veliki radovi, zbog bezbednosti korisnika ona ne može biti otvorena, tako da od petka, narednih pet meseci, garaža neće raditi.“
Rekonstrukcija garaže „Obilićev venac“ u Beogradu počela je u aprilu 2016, a u julu je garaža i zatvorena. Tom prilikom direktor „Parking servisa“ Andrija Čupković rekao je da će, zbog bezbednosti građana, ona biti zatvorena narednih pet meseci, odnosno do kraja godine.
Gradonačelnik Siniša Mali je u aprilu 2016. govorio je o sređivanju garaže i pretvaranju Obilićevog venca u pešačku zonu i da je rok za te radove deset meseci. Ipak, iz izjave gradonačelnika koja je objavljena u vesti na internet stranici Parking servisa nije jasno naznačeno da li će sve to vreme garaža biti i zatvorena, kao ni da li je ovaj rok vezan isključivo za uređenje garaže ili celokupne pešačke zone.
Ipak, pet meseci od obećanja Čupkovića je isteklo u decembru, a građani i dalje ne mogu da koriste ovu garažu u centru Beograda, jer rekonstrukcija i dalje traje. Istinomer je pitanja o tome zbog čega garaža i dalje ne radi, kada se njeno otvaranje očekuje, kao i koje će izmene rekonstrukcija doneti poslao još pre skoro dve nedelje i „Parking servisu“ i gradskoj upravi međutim odgovore još uvek nismo dobili. 
Zbog očigledne činjenice da je garaža i dalje zatvorena, što je jasno naznačeno i na sajtu “Parking servisa”, obećanje direktora Andrije Čupkovića ocenjujemo kao neispunjeno.
*
Garaža „Obilićev venac“ je i dalje zatvorena, foto: Printskrin www.parking-servis.co.rs

Umesto toga, direktor Čupković zajedno sa gradskim menadžerom Goranom Vesićem i arhitektom Milutinom Folićem posetio je danas (10.5) „Obilićev venac“ gde su zajedno najavili da se kraj rekonstrukcije očekuje do 1. jula 2017. kada će garaža i početi sa radom.

Prilikom posete Vesić je izjavio da će garaža po završetku rekonstrukcije imati oko 800 parking mesta, što je za 200 više nego ranije. To bi trebalo da delimično reši problem stanara u centru grada koji zbog proširenja pešačke zone ostaju bez velikog broja mesta za parkiranje. 
Takođe, on je najavio da će se u garaži nalaziti i punjači za električne autobuse i automobile kojima će se stanari iz pešačke zone prevoziti.

www.beograd.rs, 10.5.2017.
„Grad će nabaviti nova elektrovozila, koja će saobraćati pešačkom zonom i koje će stanari moći da koriste. Ova vozila imaće i mesto za invalide i biće zatvorena i klimatizovana kako bi mogla da se koriste cele godine“, objasnio je Vesić.

Gradski urbanista Milutin Folić najavio je da bi u oktobru trebalo da bude otvorena i garaža ispod tržnog centra u Rajićevoj gde će biti 450 parking mesta.

Naslovna fotografija: FoNet/Parking servis