Francuzi stižu u Kulu

Zamenik predsednika opštine o otvaranju fabrike. (sajt Opštine Kula, 30. 10. 2011. godine)
„Francuska kompanija za proizvodnju delova i opreme za kamione najkasnije u januaru (2012.) počeće proizvodnju.“

Hala od oko 5.000 metara kvadratnih, u kojoj je nekada poslovala kulska „Fabrika armatura Istra“, a koja je u stečaju, trebalo bi da promeni namenu i ponovo bude puštena u pogon. Pred kraj (2011.) godine halu je počela da oprema mašinama za proizvodnju delova i opreme za kamione francuska kompanija TC Balkan 2011. Zamenik predsednika opštine Kula je tada takođe rekao da će u fabrici posao dobiti oko 200 radnika. Ta i još dve investicije deo su brownfield programa Kule, koji je započet još prošle godine, a realizacije prve investicije trebalo je da bude od januara, upravo s francuskim investitorom.

U najavljenom roku nije pokrenuta proizvodnja, niti je zaposleno 200 radnika. Zato Istinomer Miljanićevo obećanje ocenjuje kao „neispunjeno“.

Fracuzi menjali planove, još se čeka na početak rada
Tokom proleća francuska kompanija je opremila fabriku, ali proizvodnja još nije počela. U međuvremenu su čak razmišljali da promene proizvodnju, ali su odustali od tog plana, pa se čeka da se uskoro otvori pogon koji ima sve montirane mašine.
„Čak su 10 radnika poslali u Francusku na školovanje, međutim proizvodnja nije započela iako su svi uslovi ispunjeni. Ono što je za sada sigurno jeste, da neće biti zaposleno 200 radnika.“, kazao je za Istinomer direktor Agencije za razvoj u Opštini Kula Nikola Žeželj.

23. 10. 2012. godine