Firer i dalje šeta po Trstu

Ministarka pravde o roku za izručenje vođe organizacije Nacionalni stroj. (Tanjug, 16. 10. 2009. godine)
„Ekstradicija vođe organizacije Nacionalni stroj Gorana Davidovića zvanog Firer iz Italije u Srbiju biće izvršena 20. oktobra.“

Malovićeva je napomenula i da će odmah po izručenju Davidović će biti upućen u Kazneno popravni zavod u Somboru na izvršenje kazne od godinu dana zatvora na koji je osuđen zbog izazivanja nacionalne, rasne, verske mržnje i netrpeljivosti.

„Mi imamo obaveštenje od nadležnih organa kako naših tako i italijanskih da će se sama Davidovićeva predaja izvršiti 20. oktobra ove godine. U sam postupak ne bih ulazila, pošto je to nadležnost Interpola i treba svi to da sačekamo. Ministarstvo pravde će postupati shodno svojim direktnim obavezama i ovlašćenjima, tako da će one odmah biti sprovedene na izdržavanje zatvorske kazne u onoj ustanovi koju dobije po rasporedu suda.“

Tanjug, 16. 10. 2009. godine

Goran Davidović zvani Firer, lider Nacionalnog stroja, osuđen je u Srbiji na godinu dana zatvora zbog izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, jer je krajem 2005. sa grupom neonacista fizički i verbalno napao učesnike antifašističke tribine na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. On je služenje kazne izbegao otišavši u Italiju posle izricanja presude, početkom 2009. On nije iz Italije Srbiji izručen 20. oktobra, kako je ministarka rekla, a u Trstu je i dalje. Na dan kada je njegovo izručenje očekivano u Srbiji on je iz Trsta dao izjavu za Radio Slobodna Evropa:

„Nalazim se na adresi na kojoj sam prijavljen, na koju mi glasi i lična karta – ne krijem se.“

Slobodna Evropa, 20. 11. 2009. godine

Na pitanje da prokomentariše informaciju da ga baš tog dana očekuju u Beogradu, rekao je:

„To su apsolutne dezinformacije i ne znam ko ih plasira. To je teoretski nemoguće, osim ako će me kidnapovati. Pošto ja ovde imam Viši sud u Rimu koji još nije odlučivao o mom slučaju. Tek onda se može govoriti o stvarnom izručenju. Moji advokati i ja još nismo dobili presudu, kada je dobijemo imamo i pravo žalbe 45 dana, a nakon toga se to šalje u Rim. Dakle, to bi bilo tamo 2010. godine, na proleće“, rekao je Davidović za RSE.

Jedina nezvanična informacija koju su mediji od tada dobili u beogradskoj kancelariji Interpola, kako prenosi RSE bila je da će se njegova ekstradicija dogoditi uskoro, ali da će datum prebacivanja lidera Nacionalnog stroja iz Italije ostati u tajnosti iz bezbednosnih razloga.

U ministarstvu pravde nisu želeli da govore o tome zbog čega je došlo do konfuzije oko datuma izručenja.

Istinomer obećanje ministarke pravde Snežane Malović da će Firer biti izručen Srbiji 20. oktobra ocenjuje kao neispunjeno obećanje.