Falke se vraća u Leskovac

Gradonačelnik Leskovca o izgradnji fabrike čarapa „Falke“ u tom gradu. (TV Leskovac, 27. 5. 2010. godine)
„Falke se vraća u Leskovac i Srbiju nakon 15 godina pauze. Primer Leskovca je treba posebno istaći jer smo zajedničkim radom svih uspeli da, uprkos brojnim drugim lokacijama i mogućnostima, nemačkoj kompaniji obezbedimo takve uslove zbog kojih se odlučila da svoje proizvodne pogone gradi baš ovde.“

Nemačka kompanija „Falke“ je saradnju sa leskovačkim tekstilcima počela 70-tih godina prošlog veka. Zato je, kada su u proleće 2010. godine lokalne vlasti i Falke potpisali ugovor o izgradnji fabrike u Leskovcu vredan osam miliona evra, gradonačelnik posebno isticao taj posao jer će „u naredne tri godine da zaposli 600 tekstilnih radnika“. (Južne vesti, 14. 5. 2010. godine)

Iako je prvobitni plan bio da fabrika bude završena do aprila 2011, a počne sa radom u junu, čitav posao je prolongiran jer su Nemci odlučili da prošire kapaciteta sa 12.000 na 16.000 hiljada kvadratnih metara.

„Stigao je zahtev kompanije ‘Falke’ za još proširenjem zemljišta. Biće mesta za oko 600 radnika, od kojih se 80 već nalazi u Nemačkoj na obuci.“

gradonačelnik Leskovca Slobodan Kocić, Politika, 4. 7. 2011. godine

Očekivanja su bila da bi leskovački pogon mogao da proradi na jesen 2011, ali je i to naknadno pomereno, pa je fabrika zvanično počela da radi 16. marta 2012.

I pored kašnjenja od blizu godinu dana, treba uzeti u obzir da gradonačelnik Leskovca nije vremenski oročio početak rada nove fabrike, pa mu Istinomer daje ocenu „ispunjeno“.