EPS izvozi struju

Predsednik opštine Obrenovac o poslovnim rezultatima ”Elektroprivrede Srbije”. (Tviter, 17. maj 2017. godine)
”Hvala predanim radnicima TENT-a i PROTENTA-a kao i rudarima KOLUBARE! EPS izvozi struju i puni budžet!”

Nije prvi put da prvi čovek Obrenovca hvali uspehe Vlade, javnih preduzeća i privrede Srbije, a da za to nema argumente. Ali je verovatno prvi put da u trenutku kada brojni mediji pišu, a resorni ministri govore o padu proizvodnje u ”Elektroprivredi Srbije” i uvozu struje, on piše da je EPS taj koji izvozi struju.

 

Republički zavod za statistiku objavio je nedavno statistike o industrijskoj proizvodnji i u saopštenju piše da je posmatrano po sektorima, u martu 2017. godine u odnosu na mart 2016. u sektoru ”snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacijom” zabeležen pad od 22,9 odsto. 
U saopštenju RZS-a o spoljnotrgovinskom robnom prometu piše i da je Srbija uvezla električne energije za prva tri meseca u vrednosti od oko 5,5 milijardi dinara. 
*
Printscreen: Uvoz i izvoz po sektorima, januar – mart 2017, Republički zavod za statistiku

Pad proizvodnje u EPS-u potvrdila su i dva ministra, Dušan Vujović i Aleksandar Antić, obraćajući se narodnim poslanicima u Skupštini Srbije. 

”To što je pala proizvodnja električne energije u prvom kvartalu, nije pala zato što je neko želeo, tu se dogodile razne stvari, uključujući loše vremenske uslove i nadam se da će oni vrlo brzo to kompenzirati, pošto taj pad nije normalan i nije održiv”, rekao je prvo ministar Vujović prošle nedelje u Parlamentu.

Slično je ponovio i ministar energetike Aleksandar Antić obrazlažući dodatno šta je dovelo do toga.

„Elektroprivredi Srbije“ nije lako, pri čemu tamo nikad nije ni bilo lako i uvek je to jedan vrlo težak i jedan vrlo ozbiljan sistem koji radi jedan veoma kompleksan posao kako bi obezbedio energiju za građane Srbije. (…) Mi u prva tri meseca imamo pad u odnosu na proizvodnju u 2016. koja je, ponavljam, jedna od dve istorijske godine sa proizvodnjom energije. (…) Znači, mi radimo sa istim objektima i sa istim proizvodnim kapacitetima kao i 2001. godine. Takođe, mora se uzeti u obzir sledeća okolnost. Ne znam da li su svi narodni poslanici bili u Srbiji u januaru mesecu, ali taj januar mesec je po statističkim podacima najhladniji januar od 1964. godine. Ne znam da li smo svi bili u Srbiji u tom januaru, možda su neki zaboravili da je Dunav bio potpuno zaleđen u januaru. Moram da kažem da mi i sa današnjim danom u „Elektroprivredi“ Srbije u proizvodnji iz hidrosektora imamo 13% manju proizvodnju nego u istom periodu prošle godine. Kada je januar u pitanju to je bilo daleko više. To su dakle sve objektivni faktori – Dunav bio zalađen, nije bilo hidroproizvodnje, bila ekstremno niske temperature. Ako se sećate, u januaru nismo mogli da vozimo 100.000 tona, odnosno 66 kompozicija dnevno, nego smo vozili duplo manje jer smo svaki vagon morali da odleđujemo pre istovara u termoelektrani. Takođe, još uvek nismo izašli iz tehnoloških problema koji su uslovljeni poplavama”, obrazložio je ministar Antić i na kraju obećao da će se situacija u EPS-u do kraja godine sigurno popraviti.

Dakle, situacija u EPS-u nije sjajna, ali nije ni katastrofalna i ja vas uveravam da su ovi podaci takvi da će „Elektroprivreda Srbije“ do kraja godine ostvariti bilans u proizvodnji uglja, od čega zavisi bilans proizvodnje termosektora”. 

Zbog netačnih informacija o poslovnim uspesima ”Elektroprivrede Srbije” Istinomer predsednika opštine Obrenovac, Miroslava Čučkovića ocenjuje sa ”neistina”. 
U Istinomer intervjuu glavni poverenik sindikata „Nezavisnost“ u EPS-u Dragoslav Ljubičić rekao je da taj sindikat već nekoliko godina nadležnim institucijama skreću pažnju na urušavanje sistema u tom javnom preduzeću. U razgovoru za Istinomer navodi da se u EPS-u ovih dana osim stranačkog zapošljavanja, toleriše uvoz struje prouzrokovan nemarom rukovodstva i ogromni gubici zbog kako kaže, krađe struje.

Naslovna fotografija: FoNet, Nenad Đorđević