Ekspoze Angele Merkel dvostruko duži

Predsednik Vlade Srbije poredi svoj i ekspoze nemačke kancelarke Angele Merkel. (Sajt Narodne skupštine, 11.8.2016. godine)
„Ekspoze Angele Merkel je bio u papiru dvostruko duži, nego moj. Toliko o diktaturi da, da ovim stručnjacima nesrećnim, koji ništa ne znaju i ne čitaju, objasnim. Dakle, 125 strana, a vi ste dobili 68.“

Pojedini opozicioni poslanici nisu bili zadovoljni što je premijeru Vučiću bilo potrebno čak šest sati da u Narodnoj skupštini predstavi plan rada nove vlade. Odgovarajući na takve kritike, Vučić se dva puta uporedio sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koja je, kako je rekao, imala duplo duži ekspoze u papiru, a govorila je i dva i po sata.

„Podsetiću vas, stvar je stila koliko ćete da govorite. Jedna Angela Merkel govorila je dva i po sata. Njoj su aplaudirali stojeći 15 minuta“, rekao je Vučić u odgovoru poslaniku Đorđu Vukadinoviću.

Međutim, ispostavilo se da niti je Merkel imala duplo duži ekspoze u papiru, jer uopšte nije imala ekspoze, niti je govorila dva i po sata, jer, opet, nije imala ekspoze, zbog čega Vučić dobija ocenu “kratke noge”.

Naime, nemačka kancelarka Angela Merkel po treći put je izabrana na tu funkciju pred kraj 2013. godine, pošto je dobila 462 od 621 glasa u Bundestagu.

Pitali smo kolege u Nemačkoj, koji prate njen i rad parlamenta i oni su nam rekli da Merkel nije izlagala ekspoze pre glasanja u Bundestagu, jer to inače nije praksa.

“Procedura u Saveznoj Republici Nemačkoj je takva da budući šef vlade nema takav govor u kome izlaže planove za rad nove vlade“, kaže za Istinomer novinar Di Tagescajtunga Rudiger Rosig.

Inače, članom 63 Osnovnog zakona, odnosno ustava Nemačke, predviđeno je da Bundestag glasa o izboru kancelara, na predlog predsednika države, ali bez rasprave.

Merkel je nakon formiranja vlade imala govor od oko sat vremena, kaže Rosig i dodaje da nemačka kancelarka najduže govore drži na partijskim sastancima, ali da i ti govori traju oko sat vremena.

Naše kolege u Nemačkoj, takođe, ne znaju za “ekspoze u papiru” Angele Merkel i uveravaju nas da takav dokument ne postoji.

Moguće da je Vučić mislio na koalicioni sporazum tri stranke koje su formirale vladu u Nemačkoj, jer taj dokument na 185 strana zapravo predstavlja program zajedničke vlade. Ipak, to nije plan koji sastavlja kancelarka lično i koji zatim satima obrazlaže u parlamentu.

“Ako je gospodin Vučić mislio na taj dokument, onda je mogao citirati i svakog ministra, državnog sekretara, jer svi rade na osnovu toga“, objašnjava Rosig.

Za razliku od Nemačke, koalicioni sporazumi koje stranke u Srbiji sklapaju posle izbora, ostaju mimo očiju javnosti. Pre formiranja vlade uglavnom se govori o tome koliko će koja stranka imati ministarskih fotelja, retko o strateškim ciljevima ili ideološkim sukobima i razmiricama.

Premijer Vučić se pre formiranja vlade konsultovao sa predstavnicima različitih stranaka, ali je agendu za novi četvorogodišnji mandat na kraju pisao sam, i to rukom na karo papiru.

Kako je vreme prolazilo i pomerani rokovi za formiranje vlade, rastao je broj stranica ekspozea. Prema pisanju medija, Vučić je na kraju svojeručno ispisao 450 strana.

Poslanici su očekivali da će unapred dobiti ekspoze u papiru, ali kako je sednica zakazana samo dan ranije, mimo poslovnika, plan rada nove vlade dobili su na sam dan Vučićevog izlaganja.

Osim toga, poslanici su dobili dokument od 68 strana, iako je Vučić izjavio da pred sobom ima ekspoze od 260 strana. Zamolio je i predsednicu Skupštine da se odštampa integralna verzija, koju nije čitao u celosti radi uštede u vremenu, ali javnost do danas nije imala uvid u taj dokument. Istinomer je na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja pre dve nedelje od Vlade tražio da nam dostavi ekspoze na 260 strana, ali odgovor još nismo dobili.