Dve zemlje priznale Kosovo od kada sam predsednik Vlade

Premijer Vučić o državama koje su priznale nezavisnost Kosova, nakon što je on postao predsednik Vlade. (Pink, Teška reč, 18.10. 2015. godine)
„Kada sam preuzeo vladu od tada su samo dve zemlje priznale nezavisnost Kosova. To su Antigva i Barbuda i Togo, ako se ne varam. Samo te dve zemlje, sve ostalo sam nasledio.“
Gostujući na Pink televiziji u emisiji „Teška reč“, premijer Srbije rekao je da su nakon što je on zvanično preuzeo Vladu 27. aprila 2014. godine, samo dve zemlje priznale Kosovo: Antigva i Barbuda i Togo. 
Prema podacima Kancelarije za Kosovo i Metohiju prva zemlja koja je priznala Kosovo nakon što je Vučić postao premijer bila je Togo (3. jula 2014. godine). Zatim, 13. avgusta 2014. godine Solomonska ostrva priznaju nezavisnost Kosova. Poslednja zemlja koja je priznala nezavisnost Kosova je Antigva i Barbuda, 20. maja ove godine. 
Premijer je rekao da su, „ako se ne vara“, samo dve zemlje priznale Kosovo, nakon što je postao predsednik Vlade, a kako smo na osnovu zvaničnih podataka sa sajta Kancelarije za Kosovo i Metohiju zaključili da su u pitanju ipak tri zemlje izjavu premijera ocenjujemo sa skoro istina. 
Iz Ministarstva spoljnih poslova smatraju da je to što je ove godine samo jedna država priznala nezavisnost Kosova rezultat napora ovog Ministarstva i Vlade Republike Srbije u celini.

„Razumljivo je da se u međunarodnim odnosima države rukovode vlastitim interesima, te da i u tom kontekstu treba savladavati pitanje (ne)priznanja Kosova. Ministarstvo spoljnih poslova u kontinuitetu preduzima diplomatske napore u cilju sprečavanja daljih priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, odnosno afirmacije principa međunarodnog prava i poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Srbije“, kažu iz ovog Ministarstva.

Iako Ministarstvo preduzima diplomatske napore u ovom pogledu, stavovi zemalja koje nisu priznale Kosovo, bar kada su u pitanju članice EU (Rumunija, Kipar, Španija, Grčka i Slovačka) ne zavisi mnogo od toga šta Srbija radi, nego od njihovih sopstvenih interesa, kaže direktorka Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović.

Politika, 7. 6. 2015. godine
„Španija, recimo, ima direktan interes da zbog Katalonije ne prizna Kosovo. I Rumunija posmatra Moldaviju i neke svoje probleme, tako da ona na priznavanje Kosova gleda kao na nešto što bi potencijalno moglo da ima neke implikacije koje joj se ne bi dopale. Ima onih koji kažu da, i kada bi Srbija priznala Kosovo, oni to ne bi učinili – recimo Kipar i Španija. Nije reč o tome da te države ne priznaju Kosovo samo zato što gaje prijateljska osećanja prema Srbiji, nego zato što štite svoje interese, a najmanje se tako nešto može reći za Slovačku, koja to, manje-više, radi iz prijateljskog obzira prema Srbiji“, kaže Aleksandra Joksimović.

Kosovo je jednostrano proglasilo nezavisnost 2008. godine. Tadašnji premijer Kosova Hašim Tači rekao je da je „mnogo ljudi dugo čekalo da nezavisnost postane realnost“.

B92, februar 2008. godine
„Pozdravljam sve one koji su s nama, kao i sve koji nas gledaju. Bićemo ujedinjena nacija s veoma jasnom evrpskom vizijom. Naša nada i vera nikad nisu bili jači, stanovnici Kosova nikada nisu bili više ujedinjeni, naši snovi su bezgranični. Danas je ceo svet s nama i postaćemo ravnopravni članovi demokratskog sveta“, rekao je Tači u svom govoru 2008. godine

Većina država priznala je nezavisnost Kosova iste godine kada je i proglašena, čak 53 države. Taj broj se zatim smanjivao iz godine u godinu, pa je tako 2009. godine Kosovo priznalo znatno manje država (11). Sledeće godine  taj broj je bio 8, 2011. godine 9, 2012. godine 12, a 2013. godine 8 država. Prošle godine 4 zemlje su priznale Kosovo kao nezavisnu državu, a ove godine to je učinila samo jedna.