Dve jezive godine

Državni sekretar o kazni za nerede na „Paradi ponosa“. (Slobodna Evropa, 10. 10. 2010. godine)
„Ovakvo huliganstvo prevazilazi sve što smo mogli da zamislimo, ali ja garantujem da će izgrednici to zapamtiti jer će odgovor države biti ‘jeziv’.“

Posle nereda na ulicama Beograda i sukoba huligana i policije za vreme „Parade ponosa“, državni sekretar Slobodan Homen rekao je da je oko 250 izgrednika uhapšeno, da će biti vođeni krivični postupci protiv njih i da će kazne biti stroge.

„Ovo što se desilo nema nikakve veze ni sa Paradom ponosa, ni sa pravom da neko ispoljava svoja osnovna ljudska prava. Razbijati Beograd, ranjavati ljude, spaljivati zgrade, pucati iz pištolja u prostorije političkih stranaka, uništiti mamograf, krasti po radnjama… To je čisto huliganstvo.“

Slobodna Evropa, 10. 10. 2010. godine

Suđenje trinaestorici privedenih osoba i vođi pokreta „Obraz“ Mladenu Obradoviću počelo je u martu 2011. godine, a presude su izrečene mesec i po dana kasnije. Obradović je osuđen na dve godine zatvora zbog organizovanja nereda povodom „Parade ponosa“, dok su ostali okrivljeni dobili kazne od osam meseci do godinu i po dana zatvora.

Kada se uzme u obzir da je zaprećena kazna za delo koje se organizatorima stavljalo na teret od jedne do dvanaest godina zatvora, jasno je da im je sud dodelio minimalne kazne.

Budući da su izrečene kazne daleko od „jezivog“ odgovora države, ali i da u isto vreme državni sekretar nije mogao direktno da utiče na njihovu visinu, Istinomer njegovo obećanje ocenjuje sa „krenuli, pa stali“.