Duplirali smo izdvajanja za sport u Beogradu

Gradonačelnik Beograda o sredstvima iz budžeta namenjenim za sport. (Tanjug, 23. 8. 2016. godine)
“Sport u gradu Beogradu je potpuno procvao. 2014. godine smo, daću vam informaciju, u budžetu Sekretarijata za sport imali 430 miliona dinara. Ove godine imamo 780, skoro duplo smo povećali izdvajanja za sport.”
Prvi čovek Beograda Siniša Mali nedavno je detaljno govorio o tome koliko se u prestonici ulaže u sport. Izjavio je da je gotovo milion evra izdvojeno za opremanje male hale Kombank arene i najavio da će posao biti gotov do početka Evropskog prvenstva u atletici u martu naredne godine, a Istinomer će pratiti da li će to obećanje biti ispunjeno u datom roku.
 
*
Gradonačelnik Beograda Siniša Mali / Foto: Fonet
 
Podsetio je i na rekonstrukciju Tašmajdana i obećao da će grad uložiti više od 45 miliona dinara u Pionirski grad.
 
A onda je izneo dosta precizne podatke o budžetskim davanjima, pohvalio se da je grad u roku od dve godine gotovo udvostručio izdvajanja za sport, kroz budžet Sekretarijata za sport i omladinu – odnosno da je od 430 miliona u 2014. godini budžet ovog sekretarijata danas dostigao 780 miliona dinara.
 
Međutim, ako pogledamo zvanične podatke iz budžeta i rebalansa budžeta grada Beograda, videćemo da se podaci za obe godine razlikuju.
 
Budžet za 2014. je veći nego što Mali tvrdi – prvobitno je za sport i omladinu planirano 500 miliona dinara, a zatim su sredstva rebalansom na kraju godine povećana na 538 miliona. Isto tako današnji budžet nije 780 miliona, koliko je rekao gradonačelnik Beograda, već oko 45 miliona manje, što je i prikazano u tabeli ispod. 
 
 
Dakle, jasno je da su izdvajanja za sport u Beogradu u prethodne dve godine povećana, najviše poslednjim rebalansom iz juna ove godine. Ipak, sredstva nisu “gotovo udvostručena”, niti su uvećana za 350 miliona dinara – koliko bismo dobili držeći se računice i podataka gradonačelnika Malog.
 
Da su izdvajanja iz 2014. udvostručena, premašila bi milijardu dinara. Ipak, imaćemo u vidu da je ove godine u budžetu predviđeno gotovo 200 miliona dinara više nego 2014, zbog čega Siniša Mali dobija ocenu “poluistina”.
 
Pitali smo i gradsku administraciju šta je izvor za podatke o kojima je govorio gradonačelnik Siniša Mali i na koji način su gotovo duplirana izdvajanja za sport, ali kao i mnogo puta do sada odgovore nismo dobili. 
 
Inače, u tabeli se može videti i da je budžetom za 2013. i 2016. godinu za sport i omladinu u Beogradu planiran gotovo identičan iznos od oko 620 miliona dinara, ali Mali to nije uzeo u obzir. Moguće zato što u to vreme nije bio na vlasti u Beogradu, a možda i zato što mu takvo poređenje ne bi išlo na ruku.