Druga peć u Železari do kraja jula

Premijer o pokretanju druge peći u „Železari Smederevo“. (Konferencija za medije, 25. 4. 2015. godine)
„Ja vas danas obaveštavam da ćemo za manje od tri meseca imati i drugu visoku peć – to je velika stvar.“
Kada je u martu Vlada Srbije potpisala ugovor sa holandskom kompanijom „HPK inženjering” o upravljanju “Železarom Smederevo”, rečeno je da će u roku od devet meseci biti pokrenuta i druga visoka peć. U aprilu, na konferenciji za novinare u Smederevu, premijer Aleksandar Vučić je, govoreći o sudbini Železare rekao da će druga visoka peć početi da radi za “tri, umesto šest meseci, kako je bilo planirano“ i to zahvaljujući novom menadžmentu.

Konferencija za medije, 25. 4. 2015. godine
“Ovi ljudi iz novog menadžmenta uspeli su da pronađu karbon blokove na skladištima Železare, za koje nismo znali da postoje u fabrici i da ih imamo na lageru, a to je upravo sirovina koja nam je potrebna za pokretanje druge peći, što će dramatično podići privredni rast.“

Međutim, početkom ovog meseca premijer Vučić je rekao da se pokretanje peći može očekivati krajem septembra i dodao da će to uticati na rast bruto domaćeg proizvoda u 2015. godini za jedan odsto. (Blic, 3. 9. 2015. godine) Nekoliko dana kasnije, premijer je najavio da se druga visoka peć pokreće 5. oktobra. (RTS, 10. 9. 2015. godine)


“Proces pokretanja peći je proces koji traje i već se ozbiljno radi na tome”, kaže član Nadzornog odbora “Železare Smederevo” Bojan Bojković.

“Plan je da to bude krajem ovog ili početkom sledećeg meseca. To je proces koji traje četiri i po meseca i već se tri i po meseca ozbiljno radi na tome, s obzirom na to da je to jedan izuzetno komplikovan posao. Celo leto su radili i podizvođači, ali ono što je bitno jeste da su remont uradili naši ljudi, naravno uz pomoć novog menadžmenta“, kaže Bojković za Istinomer.

Budući da nova peć nije pokrenuta do kraja jula, kako je to najavio premijer Vučić, njegovu izjavu ocenjujemo kao neispunjeno obećanje.

Predsednik Nezavisnog sindikata metalca “Železare Smederevo” Mileta Gujaničić ističe da će “morati da prođe određeni period da bi peć bila u funkciji, ali će zato puštanje u rad biti i te kako značajno za celu srpsku privredu”.

“Pohvaljujemo dobar rad svih koji su uključeni u posao pokretanja i osposobljavanja druge peći, ali smo malo umereniji i mislimo da bi bilo realno da se to sve završi polovinom oktobra, a možda i krajem tog meseca. Možda će sve biti spremno u septembru, ali će zbog određenih procesa biti potreban izvestan period da dođe do zagrevanja peći“, kaže Gujunčić za Istinomer.

Pokretanja druge visoke peći će, osim povećanja proizvodnje, stvoriti mogućnost za povećanje broja zaposlenih, dok će o uvećanju zarada odlučiti menadžment, kaže član Nadzornog odbora Železare Bojan Bojković.

„Neizvesnosti već odavno nema, ali bitno je da će pokretanje druge visoke peći doneti stabilnost i povećanje broja zaposlenh. Sigurno je da će pored sadašnjeg broja zaposlenih biti potrebno od 200 do 250 radnika”, ističe Bojković.

Nakon potpisivanja ugovora sa “HPK inženjeringom” najavljeno je da će ova kompanija uložiti 20 miliona dolara u proizvodnju, da će zadržati sve zaposlene i povećati im plate za 10 odsto, a da će najduže za šest meseci kompanija postati profitabilna. Upravo bi ta profitabilnost, kako kaže Bojković, trebalo da bude potvrđena pokretanjem druge visoke peći.