Do maja gotov master plan uređenja zelenih površina

Bivši gradonačelnik Beograda o uređenju zelenih površina. (18. 2. 2018.)
“Ja sam dao domaći već mojim ljudima iz urbanizma da naprave u sledeća dva meseca master plan svih zelenih površina na teritoriji Novog Beograda. Svih.“

Kako bi pokazao da aktuelna vlast brine o svim potrebama Beograđana, bivši gradonačelnik Beograda, a sada ministar finansija, Siniša Mali u protekloj predizbornoj kampanji sa svojim timom obilazio je škole, vrtiće, bolnice, sportske terene, parkove, šetališta… U jednom takvom obilasku Mali je otvorio i teretanu na otvorenom, na Novom Beogradu, a tom prilikom je obećao da će u roku od dva meseca biti izrađen master plan svih zelenih površina na Novom Beogradu, kako bi se uredili međublokovski prostori.

Od najave bivšeg gradonačelnika prošlo je više od četiri meseca. U međuvremenu su izbori završeni, lista oko SNS osvojila je najviše glasova, a Mali je funkciju gradonačelnika zamenio ministarskom.

A šta se dogodilo sa obećanjem iz predizborne kampanje?

Istinomer je, pre svega, pokušao da utvrdi šta podrazumeva master plan zelenih površina. U zvaničnim podacima koja se tiču urbanističkih rešenja, međutim, ne postoji dokument koji se tako zove.

S obzirom na to da bilo koji urbanistički plan, da bi se uopšte sproveo, mora da odobri gradska skupština, proverili smo da li je na prethodnim sednicama, od kako je konstituisan gradski parlament, usvojen bilo kakav dokument koji se odnosi na uređenje zelenih površina na Novom Beogradu ili u Beogradu uopšte. Pretragom usvojenih odluka u Službenom listu ustanovili smo da nijedna slična odluka nije doneta.

Dve odluke koje se odnose na uređenje zelenih površina, a koje je Skupština grada usvojila su iz 2009. godine, kada je, inače, sekretar za zaštitu životne sredine bio Goran Trivan, sadašnji ministar zaštite životne sredine u Vladi Srbije i 2017. Prva je Odluka o izradi plana generalne regulacije sistema zelenih površina Beograda i obuhvata teritorije 12 opština, među njima i Novi Beograd. U dokumentu piše da je rok za izradu dokumenta pet meseci. Nije poznato da li je u tom periodu plan i završen, tek budžetom za 2017. predviđen je iznos od 1.026.000 dinara za izradu plana generalne regulacije sistema zelenih površina Beograda.

Od Sekeretarija za urbanizam i građevinske poslove smo naposletku dobili odgovor na pitanje šta podrazumeva master plan za uređenje zelenih površina na Novom Beogradu i da li je on završen. Potvrdili su nam da je reč o pomenutom planu, kao i da plan još nije usvojen.

“U toku je pregled Nacrta Plana generalne regulacije sistema zelenih površina Beograda, radi upućivanja na javni uvid“, kratko su nam odgovorili iz službe za informisanje grada Beograda.

Dakle, master plan za uređenje zelenih površina na Novom Beogradu kao takav ne postoji, već je u pitanju Plan generalne regulacije svih zelenih površina u Beogradu, a taj dokument je još u izradi. Od najave bivšeg gradonačelnika da će urbanisti za dva meseca da naprave plan kojim bi se uredili međublokovski prostori prošlo je više od četiri meseca, zbog čega Siniša Mali za ovo obećanje dobija ocenu “neispunjeno“.


Naslovna fotografija: Istinomer/Zoran Drekalović