Do leta biće renovirana mala hala Kombank arene

Gradonačelnik Beograda o renoviranju male hale Kombank arene. (Kurir, 2.8.2014)
„Sport mora da se vrati u škole, i to besplatno. Malo ljudi zna da postoji mala hala Kombank arene, koja nije u funkciji otkako je napravljena, a koju ćemo, nadam se, do sledećeg leta potpuno renovirati.“

Govoreći o planiranim investicijama u Beogradu,  gradonačelnik Siniša Mali obećao je u avgustu prošle godine da će mala hala Kombank arene biti renovirana do leta 2015. godine. Međutim, godinu dana kasnije, radovi  još nisu ni počeli, a kao razlog za zastoj u realizaciji projekta iz gradske uprave navode tehničke probleme.

“Idejno rešenje postoji. Gradski zavod za veštačenje je uradio veštačenje tri idejna projekta rekonstrukcije, ali su dalji postupci onemogućeni zbog tehničkih problema”, kažu iz kabineta gradonačelnika.

Na pitanje Istinomera o kakvim se tehničkim problemima radi, iz kabineta nisu želeli da govore napominjući da “dok je projekat u razvojnoj fazi, ne mogu da govore o kakvim je tačno problemima reč”.

Da bismo saznali šta to koči rekonstrukciji male hale, razjašnjenja smo zatražili od druge strane, rukovodstva Kombank arene. Međutim, nakon nekoliko upućenih mejlova, odgovore o projektu, njegovoj realizaciji i uključenosti Kombank arene u samu rekonstrukciju, nismo dobili.

U februaru ove godine, Siniša Mali daje novi rok za završetak projekta – kraj 2015. godine (Blic, 8. 2. 2015. godine). Međutim, dodatno zbunjuje gradonačelnikova tvrdnja da su sredstva za rekonstrukciju male hale Kombank arene predviđena gradskim budžetom, jer analizirijaući budžet u potrazi za visinom sredstava opredeljenim za ove namene, nismo pronašli stavku kojom se to predviđa.
U vezi sa izdvajanjima iz budžeta, iz kabineta Siniše Malog kažu da sredstva i nisu bila predviđena budžetom za ovu godinu, jer se znalo da će određeni problemi, o kojima ne žele da govore, na neko vreme blokirati projekat rekonstrukcije.
“U ovom trenutku, dok je u toku rešavanje postojećih problema, nije moguće precizirati kada će renoviranje hale biti završeno”, navode iz gradske uprave. Za odgovor na pitanje  kako je moguće da je gradonačelnik znao za ove zastoje, a govorio o završetku projekta, ostali smo uskraćeni.
Iz svega navedenog zaključujemo da projekat, suštinski, nije ni započet. Takođe, gradonačelnik Siniša Mali je, uprkos saznanjima da “tajni” problemi koče projekat, Beograđanima u više navrata obećavao obnovu male hale Kombank arene.
Neispunjeno obećanje gradonačelnika Beograda.
Ukupna sredstva koja Grad u 2015. godini izdvaja za sport i omladinu iznose 533 miliona dinara. Od toga, samo 101 hiljada dinara, predviđena je za održavanje postojećih sportskih objekata.
*
Budžet grada Beograda za 2015. godinu

Na pitanje Istinomera kako se sa manje od hiljadu evra na godišnjem nivou na adekvatan način mogu održavati sportski objekti, u Sekretarijatu za sport i omladinu Grada Beograda nisu mogli da odgovore bez odobrenja sekretara.