Do kraja 2016. usvajamo Zakon o poreklu imovine

Premijer o roku za donošenje Zakona o poreklu imovine. (Otvoreni parlament, 9. 8. 2016. godine)
„Usvojićemo zakon o poreklu imovine do kraja godine.“
Premijer Vučić je zakon o poreklu imovine najavljivao više puta – za početak 2013, kraj 2015, kraj 2016. i opet početak 2017 – uvek naglašavajući da je reč o naročito važnom propisu. Još 2012. godine, tada prvi potpredsednik Vlade, obećao je da će se zakon naći u skupštinskoj proceduri u februaru 2013.

Blic, 29. 11. 2012. godine
„Što se tiče donošenja tog zakona, očekujem da će do kraja januara ili najkasnije početkom februara biti pred poslanicima.“

Nakon što je vreme isteklo, Vučić je rok pomerio za 15. jun 2013, ali ni to nije pomoglo da održi reč. Njegov blizak saradnik Bratislav Gašić izjavio je u martu 2014. da je spremno nekoliko zakona, među kojima opet i Zakon o poreklu imovine.

 
Vučić je onda, može se reći već tradicionalno, početkom 2015. rekao da usvajanje ovog zakona ima u planu za tu godinu.

Danas, 24. 1. 2015. godine
“Podržavam donošenje zakona o poreklu imovine i u planu mi je da on bude usvojen ove godine. Ali kako bismo ostvarili taj plan potrebni su razgovori i dogovor sa koalicionim partnerima”, rekao je Vučić.

A onda se isto, staro obećanje našlo u ekspozeu “starog” premijera, samo je rok novi – kraj 2016.

Kada je sumirao prvih 100 dana rada Vlade, Vučić se pohvalio dobrim ekonomskim rezultatima i kilometrima autoputa, ali i priznao da neće ispuniti obećanje za zakon o poreklu imovine. Očekivano, dao je novi rok – početak 2017.
 
Budući da zakon nije usvojen, da još nije gotov ni nacrt, i da je već postavljen novi rok, Vučić ponovo dobija ocenu “neispunjeno”.
 
Istinomer je od kabineta predsednika Vlade tražio informacije zašto nije ispunjen rok iz ekspozea, kao i precizniji rok za usvajanje zakona. Međutim, odgovor nismo dobili.
 
U Ministarstvu pravde rekli su za Istinomer da očekuju da Zakon o poreklu imovine bude donet tokom 2017.
 
U nastavku pogledajte tajmlajn sa pregledom najvažnijih obećanja i rokova za donošenje ovog zakona, o kome se govori već 15 godina.