Do februara usvajamo Uredbu o finansijskom podsticaju za filmsku industriju

Ministar privrede Željko Sertić o donošenju Uredbe o finansijskom podsticaju za filmsku industriju. (Tanjug, 27.12.2014. godine)
„Dogovorili smo se da do kraja januara završimo sve dogovore na bazi ovoga i da već početkom februara možemo da izadjemo sa uredbom i zvanično.“
Kada je 2012. godine dugo očekivani Zakon o kinematografiji stupio na snagu, svi su bili saglasni da je tekst zakona dobar. Naročito zbog činjenice da su njime predviđeni podsticaji za strane produkcije u vidu povraćaja 20 odsto svih sredstava koje ta produkcija potroši u našoj zemlji. Tri godine kasnije taj zakon je i dalje dobar samo na papiru  jer podzakonski akt neophodan da  se ovi povraćaji realizuju još uvek nije donet.
Obećanja vlasti u ovom periodu da će to biti realizovano nisu ispunjena, a najnovije iz decembra prošle godine aktuelnog ministra privrede glasi da će Uredba koja će ovo omogućiti biti gotova u februaru.
Četiri meseca nakon ovog zadatog roka, na pitanje Istinomera dokle se stiglo sa donošenjem ove Uredbe iz Ministarstva privrede dobili smo odgovor da je “Uredba napisana”.
Odgovor ministarstva privrede
“U toku su precizna podešavanja između Ministarstava u cilju bolje koordinacije izvršavanja Uredbe kao i zbog uklapanja u budžetska ograničenja definisana sporazumom sa MMF-om. Čim se usaglašavanja završe Uredba će biti izglasana na Vladi”, stoji u odgovoru resornog ministarstva bez navođenja novih rokova za donošenje Uredbe.

Ana Ilić iz Srpske filmske asocijacije za Istinomer kaže da je za donošenje  ovog akta prvobitno bilo zaduženo ministarstvo kulture, a pošto ništa nije urađeno, taj posao preuzima ministarstvo privrede.

Ana Ilić za Istinomer
„Ono što znam da je sada ta Uredba napisana i poslata na usaglašavanje i zbog toga verovatno sada više ništa ne zavisi od ministra Sertića. Moram reći da je pohvalno što se ministarstvo time bavi, ali činjenica da 3 godine nakon donošenja zakona nije donet ovaj podzakonski akt je skandalozna“, kazala je Ilićeva i dodala da zbog ovakve situacije Srbija godišnje gubi više miliona evra.

„Producenti filma „Umri muški 5“ u kome je angažovan i Brus Vilis  su odabrali Mađarsku kao destinaciju snimanja samo zbog ovih podsticaja, i tamo su potrošili 82 miliona evra. I druge zemlje u regionu imaju ove podsticaje, pa je Hrvatska, na primer, samo za prvi kvartal ove godine zaradila više od 27 miliona evra“, kazala je Ana Ilić za Istinomer.

Značaj ovih podsticaja za snimanje filmova u našoj zemlji isticali su i drugi funkcioneri. Naime, procene su da se na svaki evro podsticaja dobije 5,32 evra investicija u filmskoj industriji, te da će podsticaji za kinematografiju otvoriti nova radna mesta.

RTS 9.2.2015. godine
“Srbija ima nekoliko fantastičnih studija, može da ispuni zahteve koji se traže. Srbija, takođe, ima domaće producentske kuće koje su raspoložene da učestvuju u tom poslu i očekujemo da, ako uredba zaživi, u naredne dve do tri godine zaradimo najmanje 50 miliona evra samo od snimanja filmova, što nije malo” , rekla je početkom ove godine potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović.

Bez obzira na više puta istican “ekonomski interes države, kao i privrede”, a koji se meri milionima dolara, nekoliko meseci nakon najave ministra Sertića Uredba o finansijskom podsticaju za filmsku industriju još uvek nije doneta.

Neispunjeno obećanje za ministra privrede Željka Sertića.