Do 1. maja biće završena fabrika u Uzićima

Premijer Vučić o izgradnji Fabrike streljačke industrije u Uzićima. (Tv Pink, 7. 1. 2016. godine)
„Već su radovi tamo počeli. Mislim da ćemo do 1. maja da završimo sve.“
„Ozbiljan bum u namenskoj industriji“ mogao bi se prema rečima premijera očekivati uskoro. On je u januaru u jutarnjem programu na televiziji Pink najavio izgradnju namenske fabrike u Uzićima, a kao dokaz priložio je i fotografije budućeg izgleda ove fabrike. 
Dva dana nakon izbora, 26. aprila postavljen je kamen temeljac za Fabriku streljačke municije. Jasno je da do 1. maja nije moglo biti „završeno sve“, što su nam potvrdili i iz firme PC inžinjering, koja je zadužena za izvođenje radova. „Sve“ će biti završeno u julu 2017. godine, tako da izjavu premijera Aleksandra Vučića ocenjujemo sa neispunjeno
Premijer bi mogao da dobije i ocenu „neistina“ zbog izjave da su radovi počeli još u januaru, dok su Istinomeru iz PC inžinjeringa rekli da su radovi počeli tek u martu 2016. godine. Na pitanje Istinomera na koje je tačno radove premijer mislio, iz kabineta nisu imali odgovor, baš kao ni na naše pitanje kako je moguće da fabrika sa čijom se gradnjom započinje u aprilu bude završena do maja?
 
S obzirom da su svi ovi podaci javno dostupni i da se mogu videti i u brošuri koju su nam prosledili iz PC inžinjeringa, ovo neodgovorno licitiranje rokovima samo može da umanji kredibilitet koji pokretanje ovog važnog projekta zaslužuje.
    
*
Brošura PC inžinjeringa / Foto: Print Screen

U Fabrici namenske municije u Uzićima će se u prvoj i drugoj fazi izgraditi 19 objekata u kojima će se proizvoditi municija malog kalibra. Broj zaposlenih radnika u ove dve faze iznosiće 350. U trećoj fazi gradiće se dva proizvodna objekta, a izgradnja će početi u julu 2017. godine i trajaće do 2020 godine. U ovom periodu biće zaposleno još 100 radnika. Investitori ovog projekta su firma Borbeni složeni sistemi i YugoImport SDPR. Ukupna investiciona vrednost iznosi 89,5 miliona evra.