Đurić je lice loše prošlosti, osuđivan za mnoge stvari

Predsednik Srbije o demonstrantu čiji je otac preminuo zbog korone. (Tanjug, 8. 7. 2020. godine)
Sinoć su, valjda da bi se napravila šteta Republici Srbiji, kao heroje su predstavili čoveka kome je otac preminuo od korone i koji je rekao da je to zato što nije bilo respiratora. U Zemunskoj bolnici. (…) Reč je naravno o licu vrlo loše prošlosti, osuđivanom i za prekršaje, krivična dela i mnoge druge stvari.

Prve noći julskih protesta u Beogradu, uživo za N1, izjavu je dao Petar Đurić, sin Ljubiše Đurića slikara iz Majdanpeka, koji je preminuo u aprilu ove godine u KBC ”Zemun” nakon što se zarazio virusom korona. Mladić je ispričao da je njegov otac umro jer nije bilo respiratora, a snimak sa rečenicom “Ćale, ovo je za tebe…” postaje viralan u narednim satima.

Već ujutro, počinje diskreditacija Petra Đurića u medijima bliskim vlasti, koji ga nazivaju “problematičnom osobom”.

Popodne istog dana predsednik Aleksandar Vučić je na konferenciji za medije na sličan način govorio o Đuriću.

“Sinoć su, valjda da bi se napravila šteta Republici Srbiji, kao heroje su predstavili čoveka kome je otac preminuo od korone i koji je rekao da je to zato što nije bilo respiratora. U Zemunskoj bolnici. Želim samo da vas obavestim da je reč o notornoj laži. O notornoj laži. O takvoj notornoj laži da je to jezivo. Lekari su koristili i invazivne i neinvazivne metode. (…) Radili sve što je trebalo da urade, borili se do poslednje sekunde. Mi u Zemunskoj bolnici, to nam je druga ili treća bolnica, po broju respiratora koje imamo. NIkada nam nije nedostajao nijedan. O svemu tome postoje protokoli, postoje protokoli o lečenju i svi podaci neophodni. Reč je naravno o licu vrlo loše prošlosti, osuđivanom i za prekršaje, krivična dela i mnoge druge stvari, rekao je Vučić.

U medijima je objavljeno kako je Đurić huligan, koji je često pravio incidente u srednjoj školi, kao i da je - “prvi dobio mobilni telefon sa kamerom”.

Potvrda iz suda

 

U međuvremenu, Petar Đurić podneo je tužbu protiv KBC Zemun, tvrdeći da je ona odgovorna što mu je, kako kaže, usled nedostatka respiratora, otac preminuo od korone 14. aprila, a o svemu što je pisano o njemu, kaže za Istinomer da je to “samo šablon medijskog mraka u kom živimo”.

Nadležne institucije su mu izdale potvrde koje demantuju da je “osuđivan za mnoga dela”. Iz suda i Ministarstva unutrašnjih poslova potvrđeno mu je da nije osuđivan i da se protiv njega ne vodi istraga.

Privatna arhiva, Uverenje za Petra Đurića (1)

 

Privatna arhiva, Uverenje za Petra Đurića (2)
Privatna arhiva, Uverenje za Petra Đurića (2)

S druge strane, iz kabineta predsednika nam nisu odgovorili na osnovu kojih podataka je Vučić izneo tvrdnje o Đuriću.

Budući da je Petar Đurić dobio zvanične potvrde da nije “lice vrlo loše prošlosti, osuđivano i za prekršaje, krivična dela i mnoge druge stvari”, izjavu predsednika Vučića ocenjujemo kao – neistinu.

Inače, kako Đurić objašnjava, posle onoga što je nakon protesta izgovorio u kameru TV N1, pokrenula se “mašinerija, kao i obično kada neko kaže istinu, a da to nema veze sa političkom scenom, njima to ne odgovara”.

Na pitanje kako komentariše to što je predsednik Republike za njega tvrdio da je osuđivan – “prekršajno, krivično i za mnoge druge stvari”, Đurić odgovora da su na taj način “želeli da diskredituju i njega i porodicu Đurić”.

“Hteo je da ‘ubije’ kredibilitet onoga što sam izneo. Očigledno da to njima ne odgovora, jer se podaci kriju, broj respiratora, troškovi, ugovori… Predsednik je to tek tako izneo i nije ni proverio informaciju. Polaze od toga da mogu da popljuju bilo koga i da im niko ne može. Imam potvrdu da nisam osuđivan nikada i da se nikakav postupak vodi protiv nema, nikakav slučaj ne postoji”, kaže Đurić.

Naslovna fotografija: FoNet/Aleksandar Levajković