Direktori preko konkursa

Gradonačelnik Novog Sada o izboru direktora za javna preduzeća putem konkursa. (Blic, 27. 12. 2008. godine)
„Odlučeno je da se novi direktori biraju tek nakon isteka mandata sadašnjih, što znači i da ako neko i pre završetka mandata iz nekog razloga napusti položaj, može za to mesto da bude raspisan konkurs.“

U predizbornoj kampanji 2008. godine jedno od glavnih obećanja gradonačelnika Igora Pavličića bilo je da će se direktori gradskih javnih i javno komunalnih preduzeća (JP i JKP) ubuduće birati putem konkursa, a ne partijskim i političkim dogovorima. Da bi to u praksi zaživelo bilo je potrebno da se promene statuti preduzeća i statut grada što je gradski parlament učinio u decembru 2008. godine. Time su svi uslovi bili ispunjeni da se prvi put u višepartijskom sistemu putem konkursa biraju vodeći ljudi gradskih preduzeća.

Međutim, ni posle četiri godine i novih izbora 2012. praksa biranja direktora za gradska preduzeća nije se promenila.

Naime, nakon prve sednice Skupštine grada održane 29. juna 2012, kada je formirana vlast (DS, LSV, SPO i SPS) i izabran predsedavajući parlamenta zakazana je druga sednica na kojoj se glasalo za gradonačelnika Pavličić, a izabrani su i v.d. direktori JP i JKP. O konkursu za ta mesta nije bilo ni pomena.

Pošto to nije u skladu s Pavličićevim obećanjem Istinomer mu daje ocenu „neispunjeno“.

Podsećamo vas ujedno i gradonačelnikovu izjavu o imenovanju kadrova na rukovodeća mesta gde je, takođe, politička pripadnost bila presudna.

Direktore menjaju, stranke ostaju
Istina je da su u preduzećima JP SPC „Vojvodina“ i „Poslovni prostor“ i JKP „Gradsko zelenilo“ bili raspisivani konkursi za direktora 2009. i 2010. godine, ali je svima bilo jasno da je to urađeno pro forme jer su novoimenovani direktori samo zamenili svoje partijske kolege.

U protekle četiri godine blizu 20 rukovodilaca promenilo se u preduzećima čiji je osnivač grad i u većini slučajeva razlozi za njihovu smenu bile su političke prirode. U dva preduzeća, ZIG-u i Lisju, smena je usledila zbog sukoba interesa pošto su direktori Borislav Novaković i Srboljub Bubnjević prednost dali poslaničkim mestima u Skupštini Vojvodine umesto direktorskim foteljama. U SPC „Vojvodina“ čak pet direktora se izmenjalo i, osim jednog, koji je bio iz Narodne partije Maje Gojković ostali su bili članovi G 17 plus. Takođe, u JKP „Stan“ na rukovodećem mestu oprobalo se četiri direktora, a preduzeće je predvodila LSV. U JKP „Gradsko zelenilo“ Snežanu Repac (DS) zamenila je partijska koleginica Nataša Rašeta (DS). „Toplotna kriza“ krajem 2009. izazvala je smenu na čelu JKP „Novosadska toplana“ te je umesto Janka Čobrde postavljen Vladimir Jelić (SPO). I u Gradskom saobraćajnom preduzeću bila je promena rukovodioca. Umesto dugogodišnjeg direktora Rajka Pejića (SPS) na čelo preduzeća imenovan je njegov pomoćnik Branislav Bogaroški (LSV). Do rokade na rukovodećim mestima došlo je i u gradskoj biblioteci gde je umesto višegodišnjeg i nestranačkog direktora postavljen novi i stranački čovek iz LSV-a, što je izazvalo veliko polemiku kulturne javnosti, ustanova i nekoliko akademika.