Dinari ili devize – odlučite bez guvernera

Guverner Narodne banke Srbije o povoljnosti štednje. (B92, 20. 05. 2010. godine)
„Građanima savetujem da štede u dinarima jer, jedno je sigurno, ta dinarska kamatna stopa je mnogo veća od stope inflacije.“

Kada ga pitaju o štednji, guverner Jelašić uvek ističe da se dinarska više isplati od devizne jer je kamatna stopa za dinare veća od stope inflacije. Ako ih uporedimo, na način kako to radi guverner, može se reći da se dinarska štednja u prethodnoj deceniji zaista više isplatila. I trenutna situacija ide na ruku guvernerovoj tezi jer banke nude kamate od 9 do 12 odsto, a inflacija je 4,3 odsto.

Ipak, kada govori o povoljnosti dinarske štednje guverner, namerno ili slučajno, zaboravlja na jednu činjenicu zbog koje mu je računica manjkava. Dinarsku štednju bi trebalo da upoređuje sa deviznom plus onim što će inflacija obezvrediti, a ne samo sa stopom inflacije. Ako bismo to slikovito prikazali kao vagu, na jednom tasu bila bi dinarska kamatna stopa, a na drugom devizna i stopa depresijacije dinara (pada njegove vrednosti). Koji tas pretegne – ta je štednja isplatljivija. Tako gledano, od 2000. na ovamo, isplatljivija je bila dinarska štednja, ali ne uvek. Krajem 2008. i 2009. godine „pretegnuo“ je devizni tas, pa su svi oni koji nisu slušali guvernera – profitirali. U prilog tome govori i da čak 96 odsto građana Srbije radije štedi u devizama.

Stoga, njegovu izjavu o povoljnosti štednje u dinarima Istinomer ocenjuje kao „poluistinu“.