Dinar će biti stabilan

Guverner Narodne banke Srbije o kursu dinara. (Blic, 15. 2. 2011. godine)
„Pred Srbijom je period stabilnosti domaće valute.“

U vreme kada je guverner najavljivao stabilan kurs, jedan evro je vredeo 103,32 dinara. Od početka godine, dinar je jačao prema evru, da bi krajem aprila pao na manje od 100 dinara za evro, a takav trend je nastavljen i do kraja maja. Najnižu vrednost evro je zabeležio 23. maja – 96,7007 dinara.

Zbog preteranog jačanja dinara Narodna banka je morala da reaguje, pa je krajem maja i početkom juna otkupila 40 miliona evra kako bi stabilizovala kurs.

Polovinom juna dinar je počeo naglo da pada prema evru. Tako je za samo jedan dan vrednost domaće valute pala sa 97,97 na 99,91 dinara za jedan evro, da bi već 15. juna prešao granicu od sto dinara za evropsku valutu.

Nagli pad kursa desio istog dana kada je Ministarstvo finansijanajavilo da u narednom mesecu neće izdavati državne zapise, sa valutnom klauzulom, tako da NBS toga dana nije stigla tehnički da interveniše na medjubankarskom deviznom tržištu iz svojih deviznih rezervi.“

guverner Dejan Šoškić, Tanjug, 16. 6. 2011. godine

Budući da je vrednost dinara od početka godine dosta oscilirala – najpre je jačao prema evru, a zatim naglo pao – Istinomer obećanju guvernera Šoškića daje ocenu „neispunjeno“.