Ćutali smo posle pobede u Interpolu

Predsednik Srbije o ponašanju srpskih zvaničnika posle glasanja o prijemu Kosova u Interpol. (Tanjug 22.11.2018.)
„Uprkos svemu, što smo ćutali, uprkos tome što se, što nismo ni likovali, posle pobede u Interpolu. Podsetiću vas sve, nismo mi organizovali bilo šta u Interpolu, nismo mi bilo šta organizovali u Entsoeu, u energetskoj agenciji, oni su to organizovali sa željom, da suštinski izbace Srbiju i da ograniče Srbiju, oni su to tražili, ne mi.“
Tokom sastanka sa predstavnicima Srba sa Kosova povodom najnovijih tenzija sa vlastima u Prištini predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da posle pobede u Interpolu, “nismo seirili, nego smo slali poruke mira i pružili ruku Albancima“. Ipak, čini se da nije sve bilo baš tako.
Krenimo redom.
Nakon dva kruga glasanja u Generalnoj skupštini Interpola Priština nije uspela da ostvari dovoljan broj glasova za prijem u članstvo u toj organizaciji. Ubrzo potom, ministar Nebojša Stefanović, na svom tviter nalogu, objavio je fotografiju iz sale u kojoj se glasanje odvijalo. Na fotografiji je pisalo „pobeda“.
*
Foto: Twitter profil Nebojše Stefanovića/Screenshot

U izjavi za medije ministar Stefanović zahvalio je zemljama koje su se oduprle pritiscima moćnih i velikih država i nisu glasale za prijem Kosova u Interpol.

“Velika je ova pobeda za Srbiju i veoma sam ponosan na tim ljudi koji su ovde bili u Interpolu i koji su se lavovski borili za svoju zemlju“, rekao je Stefanović.
Predsednik Vučić i ministar spoljih poslova Ivica Dačić, održali su, nešto kasnije taj dan, konferenciju za medije, povodom uspeha Srbije (ili neuspeha Kosova) u Interpolu. Predsednik je rekao da je Srbija osnažila svoju poziciju u svetu, ali da ne smemo biti euforični.
“Ovo je uspeh jedne male zemlje, prkosne i ponosne, ali zemlje koja ne sme svoju budućnost da zasniva na prkosu i inatu, već na racionalnom pristupu“, bio je prilično odmeren predsednik Vučić.
Sa druge strane Ivica Dačić je imao malo drugačiji pristup. Pre nego što je započeo svoje obraćanje medijima, ministar je uputio nekoliko reči predsedniku “gospodine predsedniče, ja nemam obavezu da budem suzdržan, je l’ tako?“ i na taj način, čini se, nagovestio u kakvom tonu će proteći njegov govor. 
Najpre je rekao da je to velika pobeda Srbije i srpskog naroda i da je to pokazatelj da se ništa ne može uraditi na silu i bez dogovora sa Srbijom. 
„Trenutno nije, naravno, vreme da mi budemo u euforiji, za mene ovo nije nikakva euforija. Ja sam ovo pričao odavno. Ja sam im lepo rekao nemoj da se prijavljujete da se brukate. Nemoj da se prijavljujete doživećete debakl. Hteo sam da ih zaštitim od te sramote. A neka pričaju oni sada svom narodu, je l’ pričaju da imaju 116 zemalja koje su priznale Kosovo?!“ rekao je Dačić.
*
Foto: FoNet / Marija Đoković

Ministar spoljnih poslova bio je vidno rezigniran držanjem austrijskih predstavnika i drugih „prijatelja Srbije“ tokom glasanja u Interpolu. „Inače (Sebastijanu prim. aut.) Kurcu sam rekao, evo bio je predsednik tu, rekao sam mu sledeće, ’ti si bre pametan čovek, pa koja budala je na strani gubitnika?!’“ naglasio je Dačić. 

Prema njegovim rečima kosovskoj strani je za prijem u Interpol nedostajalo čak 36 glasova, te im ni pomoć austrijskog kancelara Sebastijana Kurca nije mnogo značila. Posebnu pažnju javnosti izazvao je Dačićev pokušaj, da, na sebi svojstven način, bude duhovit i tako ujedno, poruči svojim oponentima, šta misli o njihovim nastojanjima.
“Oni su slavili, Kurc i Tači su slavili, e pa tako su i prošli. Preko koga su hteli u Interpol tako su i prošli“, istakao je srpski ministar diplomatije.
“Ćutanju“ posle uspeha u Interpolu pridružio se i generalni sekretar predsednika Srbije, Nikola Selaković, ističući da je rezultat glasanja u toj organizaciji potvrda novoizgrađenog ugleda Republike Srbije u međunarodnoj zajednici.
“Srbija se ovde nameće kao činilac kojim ne može da se briše patos i kome ne mogu da se izdaju nalozi kada šta i kako da radi i da to čini protiv svoje volje“, rekao je Selaković.
Tu nije bio kraj “izdavanju“ potvrda.  
“Ovo je potvrda da se u sučeljavanju sa jedne strane KPS i sa druge strane MUP-a Republike Srbije, većina sveta svrstava na MUP Republike Srbije, poštujući njegovu profesionalnost, poštujući sve ono što radimo i ipak ceneći ga za jedan stepen više.“, poručio je generalni sekretar predsednika.
Nekako su sve ove izjave stale u jedan dan. Već ustradan, 21. novembra, kosovska vlada izglasala je odluku o povećanju poreza na uvoz robe iz Srbije, sa 10 na 100 odsto. I odnosi Beograda i Prištine još jednom su uplivali u krizu, a Srbija je za nepuna 24 sata prešla put od pobednika i države sa „novoizgrađenim ugledom u međunarodnoj zajednici“ do toga da „srpska suza opet nema roditelja“.
Snimke slavlja u srpski sredinama na Kosovu i Metohiji, za kratko vreme, zamenili su snimci protesta, zbog uvedenih taksi.
Od kabineta predsednika Vučića pokušali smo da saznamo kako prvi čovek Srbije vidi pobrojane izjave zvaničnika Srbije posle glasanja u Interpolu, ali odgovor nismo dobili. Ne preostaje nam drugo, nego da Vučiću, za izjavu da smo ćutali, da nismo likovali, da nismo seirili, posle neuspeha Kosova u Interpolu, damo ocenu „neistina“.   
Naslovna fotografija: Zoran Drekalović