CRTA rekla da je sve bilo u redu na izborima

Premijer i novoizabrani predsednik Srbije o izbornim neregularnostima. (TV Happy, 10. 4. 2017. godine)
“Nije im dovoljno ni CRTA što je rekla. CRTA koja je njihova, ja sam uvek govorio. I CRTA kaže da je sa njihovog uzorka od 400 biračkih mesta sve u redu i sve dobro prebrojano.“
Premijer i novoizabrani predsednik Aleksandar Vučić optužio je opozicione predsedničke kandidate da fabrikuju lažne činjenice o izbornoj krađi s ciljem da obmanu građane i izazovu nestabilnost u zemlji. Tvrdeći da su izbori bili potpuno regularni i da je pošteno pobedio, on se pozvao i na nalaze posmatračke misije CRTA Građani na straži koja je posmatrala izborni proces na reprezentativnom i slučajnom uzorku od 450 biračkih mesta. 
Istina je da je CRTA potvrdila da je premijer u prvom krugu osvojio natpolovičnu većinu u trci za ulazak na Andrićev venac. Međutim, nije tačno da nalazi misije pokazuju da je “sve bilo u redu” tokom izbora za predsednika Srbije. Zbog pokušaja da pokaže da je izborni proces “čist kao suza” iako Građani na straži ukazuju na ozbiljne probleme i propuste u izbornim procedurama i zakonodavstvu čije višegodišnje nerešavanje još više produbljuje nepoverenje građana u izbore, novoizabranom predsedniku ocena neistina.
Posmatračka misija saopštila je da je izborni dan u Srbiji protekao uglavnom u skladu sa propisanim procedurama uz zabeležene pojedinačne nepravilnosti na 3 odsto biračkih mesta, koje nisu presudno uticale na regularnost procesa tokom izbornog dana kao ni na rezultate izbora. Ipak uočene nepravilnosti, od kojih su pojedine primećene i u prethodnim izbornim ciklusima, zahtevaju da nadležni organi konačno započnu da rade na njihovom rešavanju u postizbornom periodu, navode u misiji. 
Naime, prema nalazima CRTA posmatračke misije “Građani na straži” na više od 250 biračkih mesta u Srbiji bilo je ozbiljnih, pojedinačnih kršenja procedura: neproveravanje ličnih isprava birača pre glasanja, nekorišćenje spreja za obeležavanje birača, pravljenje paralelnih spiskova i evidencija birača izašlih na glasanje pored evidencije u izvodu iz biračkog spiska, uz prikupljanje imena i prezimena građana, pritisaka na birače van biračkih mesta, prisustva obeležja i učesnika  kampanje na manje od 50 metara od biračkog mesta…
Misija je takođe utvrdila da je na 11 odsto biračkih mesta bilo slučajeva gde birači nisu mogli da glasaju jer nisu bili pronađeni u izvodu iz biračkog spiska, a na dodatnih 16 odsto biračkih mesta birači koji nisu nađeni u izvodu iz biračkog spiska su tvrdili da su se našli u elektronskom biračkom spisku . Zbog ove neažurnosti biračkog spiska 0.2% svih birača nije moglo da ostvari svoje pravo tokom izbornog dana.

*

Takođe,  CRTA posmatračka misija „Građani na straži” podnela je nadležnom Tužilaštvu u Novom Sadu tri krivične prijave protiv NN lica u vezi sa preduzetim radnjama u Temerinu, Novom Sadu i Beočinu zbog sumnji na krivično delo primanje i davanje mita u vezi sa glasanjem (tzv. kupovinom glasova). 

Zabeleženo je nekoliko pojedinačnih slučajeva u kojima birač nije mogao da glasa na biračkom mestu jer je uvidom u birački spisak utvrđeno da je neko već glasao umesto njega. Dva ovakva slučaja zabeležena su u Leskovcu i dva u Novom Sadu, i po jedan u Smederevu i Somboru. Biračima u Novom Sadu, Smederevu i Somboru, kao i biraču na jednom biračkom mestu u Leskovcu je zatim dozvoljeno da glasaju tako što su se potpisali na drugo mesto u biračkom spisku.
Građani na straži su takođe istakli da će pratiti celokupan  izborni proces koji čine period pre izbornog dana, izborni dan i period nakon izbora. Kako su predstavnici GNS podvukli, period pre održavanja izbora obeležile su naravnopravna zastupljenost kandidata u medijima, funkcionerska kampanja, zloupotreba javnih resursa kao i to da su nadležne insitucije za posmatranje izbora radile u krajnje ograničenom kapacitetu, što je omogućilo jednoj strani veliku prednost u kampanji.

Reći da su ovo nalazi koji potvrđuju da je sa ovim izborima “sve u redu” je u najmanju ruku netačno. A reći to i pored činjenice da je posmatračka misija Građani na straži zbog sumnji u naknadnu manipulaciju izbornim materijalom zatražila uvid u zapisnike koji su u RIKu, da bi mogla da ih sravni sa zapisnicima koje su njihovi posmatrači fotografisali u izbornoj noći, da bi utvrdila da li su oni ostali nepromenjeni, je već cinizam. Dodamo li tome i reke nezadovoljnih mladih ljudi, kojima se pridružuje sve broj starijih sugrađana u protestima širom Srbije, dobijamo sasvim drugu izbornu sliku od one koju budući predsednik Srbije želi da nametne.   
U danima i nedeljama nakon izbora Građani na straži prate rad Republičke izborne komisije (RIK) do saopštavanja zvaničnih rezultata, kao i proces podnošenja i rešavanja žalbi na rad biračkih odbora i RIK tokom i nakon izbornog dana budući da je i sama posmatračka misija uputila više žalbi Agenciji za borbu protiv korupcije, Regulatornom telu za elektronske medije, Ministarstvu zdravlja, RIK-u, Upravnom sudu. Takođe upravo je završeno  ponavljanje izbora na 8 biračkih mesta, kao i postupanje Upravnog suda po žalbama građana čije je prigovore o nepravilnostima prethodno RIK odbio. Dodajmo i da će se prema odluci Upravnog suda ponavljati izbori na dva biračka mesta u Leskovcu i Trsteniku u ponedeljak 17. aprila. 
Kroz svoju posmatračku misiju „Građani na straži”, CRTA je pratila vanredne parlamentarne izbore 2016. godine na osnovu međunarodnih standarda za posmatranje izbora. Nalazi dugoročnog posmatranja potvrđeni su i u finalnom izveštaju međunarodne posmatračke misije OEBS/ODIHR. Projekcije i rezultati na izborni dan potvrđeni su i zvaničnim rezultatima Republičke izborne komisije.