Čistimo preduzeća od partijskih kadrova

Potpredsednica Demokratske stranke o depolitizaciji javnih preduzeća. (B92, 28. 11. 2008. godine)
„DS je spreman za depolitizaciju javnih preduzeća.“

I nešto ranije, u septembru 2008. godine, tadašnja portparolka, a danas potpredsednica Demokratske stranke je najavljivala spremnost te stranke da prestane s praksom „podele“ rukovodećih pozicija u javnim preduzećima među strankama vladajuće koalicije.

„O ideji da se direktori biraju prema profesionalnoj, a ne partijskoj biografiji, portparol Demokratske stranke Jelena Trivan kaže da DS podržava javne konkurse za izbor direktora u republičkim preduzećima i da će ‘verovatno uskoro o tome razgovarati u Vladi Srbije’, ali ne može da garantuje da partijskih postavljenja neće biti pre nego što do takvih razgovora zaista i dođe.- Ovo govorim kao naš princip. Nemamo ništa protiv javnih konkursa i napade da vlast hoće partijsku državu ne doživljavamo kao napade na DS. Mi se zalažemo za stručnost i sposobnost, a javni konkursi idu tome u prilog – kaže Trivanova.“

Glas javnosti, 24. 9. 2008. godine

Međutim, ni tri godine kasnije, ništa se nije izmenilo. Pred sam kraj mandata aktuelne Vlade iz Demokratske stranke i dalje stižu samo najave. Tako je premijer Mirko Cvetković u ekspozeu nove, rekonstruisane Vlade, među merama ekonomske politike koje će u narednim mesecima Vlada sprovoditi naveo i one koje će omogućiti „reformu javnih preduzeća koja podrazumevaju ukidanje monopola, uvođenje profesionalnog rukovodstva i smanjenje subvencija“(sajt Vlade Srbije, 14. 3. 2011. godine)

Sredinom 2011. godine opet se čuju najave o depolitizaciji i departizaciji javnih preduzeća, a demokrate ponovo najavljuju da će biti prvi u tom procesu.

„Srpske stranke tvrde da posle narednih izbora neće deliti javna preduzeća kao ‘partijski kolač’, a Tadićeve demokrate najavljuju da će, već tokom ovog mandata, prve početi da čiste kompanije od stranačkih vojnika. Dragan Đilas, zamenik predsednika DS, potvrdio je da će ta stranka uskoro da započne depolitizaciju u svom dvorištu i mimo koalicionih partnera:- Imamo dogovor u vrhu stranke da počnemo da raspisujemo konkurse u javnim preduzećima u kojima smo mi odgovorni. Ta praksa će početi da se primenjuje – izjavio je gradonačelnik Beograda.“

Večernje novosti, 27. 6. 2011. godine

Uvidom u to ko se nalazi na čelu javnih preduzeća, lako se da zaključiti šta je presudno prilikom kadriranja.

 

 

EPS Dragan Marković (DS)
Železnice Srbije Milovan Marković (DS)
Pošta Srbije Goran Ćirić (DS)
Aerodrom Velimir Radosavljević (G17 plus)
JAT v.d. gen. dir. Vladimir Ognjenović (DS)
Putevi Srbije Zoran Drobnjak
Srbijašume zamenik gen. dir. Igor Braunović (blizak SPS-u)
Srbijavode Nikola Marjanović (G17 plus)
Lutrija Srbije Tijana Anđelić (DS)
Dunav osiguranje Milenka Jezdimirović (SPS)
Galenika Nenad Ognjenović (SPS), smenjen
Službeni glasnik Slobodan Gavrilović (DS)
Skijališta Nebojša Škorić (G17 plus)
Srbijagas Dušan Bajatović (SPS)
Telekom Srbije Branko Radujko (DS)

  

S obzirom na to da osim najava o ukidanju podele javnih preduzeća među vladajućim strankama za sada nema nikakvih rezultata, Istinomer potpredsednici DS-a daje ocenu „nedosledno“.