Čista struja za Italiju

Savetnik premijera o prodaji „čiste“ struje Italiji. (Blic, 11. 7. 2011. godine)
„Italija će otkupljivati struju iz hidroelektrana u Srbiji po ceni od 15,5 evrocenti za kilovat sat, bez troškova prenosa.”

Elektroprivreda Srbije i italijanska kompanija “Seći energija” potpisale su u februaru preliminarni sporazum o izgradnji hidroelektrana na srednjem toku reke Drine koji bi trebalo da bude realizovan u saradnji sa Republikom Srpskom. Prethodno je sa Italijanima postignut sporazum i o izgradnji deset malih hidroelektrana na Ibru.

Struja koja se bude proizvodila u tim objektima će se, prema najavama, prodavati u Italiji. Sporazum o energetskoj saradnji dve zemlje, kojim Vlada Italije garantuje da će otkupitu svu energiju dobijenu iz obnovljivih izvora u Srbiji, potpisan je krajem oktobra 2011.

„Italija će otkupiti svu energiju iz obnovljivih izvora u hidroelektranama koje će zajednički graditi EPS i italijanska kompanija ‘Seći’, što će EPS-u omogućiti značajne finansijske dobitke. Sporazumom je predviđeno da Vlada Italije otkupi za 155 evra po megavat-času, što je jedna od najviših cena u Evropi. Sva proizvedena električna energija iz zajedničkih kapaciteta plasiraće se na italijansko tržište po cenama koje su značajno veće nego u Srbiji.“

RTS, 26. 10. 2011. godine

Istinomer obećanju Škundrića daje ocenu „radi se na tome“.