Četvrt veka za jednu zgradu

Generalni direktor Pošte Srbija o završetku zgrade Poštanske štedionice u Novom Sadu. (RTV, 15. 5. 2012. godine)
„Očekujemo da će za godinu, do godinu i po dana sve biti završeno. I ono što je važno reći, ovde stojimo pred vama i pred javnosti Novog Sada i pred gradonačelnikom obećavamo da ćemo to završiti upravo u roku koji smo to najavili.“

Skelet zgrade Poštanske štedionice koja se nalazi na atraktivnoj lokaciji u srcu starog jezgra Novog Sada, gradski je sinonim za „Skadar na Bojani“. Izgradnja Poštanske štedionice počela je još 1988. godine, kada je i urađena betonska konstrukcija i objekat stavljen pod krov. Nakon što je 40 odsto posla završeno, radovi su stali, a od tada takav krnji objekat ruži staro jezgro Novog Sada. Doduše, tako polovično izgrađena građevina prvobitno je trulila osam godina, da bi 1996. kratko na njoj rađena fasada. Posle toga, ponovo je narednih 16 godina stajala nedovršena i propadala. Problem završetka bili su nerešeni imovinsko-pravni odnosi triju investitora, Poštanske štedionice, Ateks investa i Pošte Srbije.

Konačno, 2012. godine usledio je dogovor tri suvlasnika kako će podeliti 2.200 kvadrata poslovnog prostora na osnovu nalaza i mišljenje veštaka sa Građevinskog fakulteta, kako u pogledu određivanja suvlasničkih delova na objektu Poštanske štedionice, tako i u pogledu toga koliko je još novca potrebno za završetak radova. Prihvatanje nalaza veštačenja i završene projektno-tehničke dokumentacije omogućilo je da se pristupi potpisivanju četvrtog aneksa ugovora između investitora. Projektom je predviđeno da sva tri suinvestitora imaju poslovni prostor u prizemlju objekta, što je, zbog prirode posla, od posebnog interesa za Poštu Srbije i banku Poštansku štedionicu.

Gradilište je otvoreno 15. maja 2012. Međutim, od maja danima se ništa nije radilo, da bi se nanovo konstatovalo da su izbori i promena generalnog direktora PTT-a zaustavili završetak izgradnje objekta.

„Iz Direkcije za izgradnju su nas obavestili da su ministarstva dala saglasnosti, koja sada moraju da idu pred Vladu, nakon čijeg odobrenja će moći da se nastavi sa gradnjom. Očekujemo da ćemo sve saglasnosti dobiti ovog meseca. Radnici će prvo pokriti krov, kako bi se objekat zaštitio od kiše i snega, a nameravamo da radimo i na obnovi fasade.“

generalni direktor preduzeća „Ateks invest“ Marko Ćulibrk, Dnevnik, 6. 11. 2012. godine

Iako za prvih šest meseci gotovo ništa nije urađeno, dati rok još nije „iscureo“. Stoga, Istinomer Ćiriću daje ocenu „radi se na tome“.