Čekajući „Plaza centar“

Gradonačelnik Kragujevca o otvaranju „Plaza centra“. (Biznis, 7. 9. 2009. godine)
„Uprkos svetskoj ekonomskoj krizi, investitori ne odustaju od realizacije planiranih poslova u Kragujevcu. ‘Plaza’ će svoj šoping mol završiti do kraja naredne (2010.) godine.“

Sredinom avgusta 2008. gradonačelnik Kragujevca je prvi put najavio dolazak izraelskog investitora, izgradnju velikog trgovinsko-poslovno-zabavnog centra i posao za veliki broj sugrađana.

“ ‘Plaza centar’ će, po otvaranju kompleksa površine oko 80.000 metara kvadratnih, zaposliti oko 1.000 Kragujevčana.

Politika, 16. 8. 2008. godine

Dve nedelje kasnije Stevanović i generalni direktor „Plaze“ Sagiv Meger položili su kamen temeljac za budući „Plaza Centar“ površine 80 hiljada kvadratnih metara. Zvanični rok za završetak radova bio je avgust 2010, ali je investitor najavio da će sve biti završeno i ranije.

„Izgradnja objekta trajaće 18 meseci, koliko su trajali radovi na objektima u drugim delovima sveta jer mi imamo visoke standarde koje poštujemo.“

direktor „Plaze“ Sagiv Meger, RTS 1. 9. 2008. godine

Tada je objašnjeno da će se u izgradnju objekta, u kojem će se nalaziti igraonice za decu, kuglana, internet kafe, restorani, bioskopska sala i još drugih sadražaja, uložiti 60 miliona evra i da će on biti najsavremeniji centar te vrste. Gradske vlasti su kompaniji „Plaza“ za gradnju tog centra dale pod zakup dva hektara zemljišta u naselju Stara radnička kolonija po ceni od 20 hiljada evra po aru.

Od kamena temeljca se, međutim, nije mnogo odmaklo, a globalna recesija naterala je investitore da stanu sa izgradnjom. Takođe se u više navrata moglo čuti od gradskih čelnika i da projekat nije usklađen sa planom razvoja grada, pa je pravo pitanje bilo kako je izgradnja uopšte i mogla da počne.

Bez obzira na sve okolnosti gradonačelnika nije napuštao optimizam.

„Oni će završiti započeti objekat koji je ogroman i koji jako mnogo košta. Jer, ako neko uloži 15 miliona evra, on je spreman da nastavi izgradnju.“

Svetlost, april 2009. godine

Rok za izgradnju je istekao, a na mestu gde je trebalo da nikne Plaza centar ostale su samo betonske osnove temelja. Zbog toga gradonačelnik Kragujevca dobija ocenu „krenuli, pa stali“.

Produžeci za Plazu

Jula 2010. Gradsko veće Kragujevca produžilo je izraelskoj kompaniji rok za završetak gradnje za još dve godine, a septembra je raspisan tender za generalnog izvođača radova.

Prema poslednjim informacijama, Plaza je sredinom decembra ponovo počela sa radovima.

„Generalni direktor kompanije Plaza Centers Srbija Sagiv Meger kaže da je na objektu postavljena glavna ploča i da su počeli radovi na konstrukciji iznad nje.“ (Fonet, 14. 12. 2010. godine)