Čekajući fabriku vode

Direktor JKP „Vodokanal“ o izgradnji fabrike vode u Somboru. (Somborski informativni portal, 9. 11. 2010. godine)
„Na proleće će biti raspisan novi tender na kojem će se birati izvođač koji će raditi ugradnju hidromašinske i elektro opreme i privesti fabriku vode nameni,u nadi da bi novo postrojenje sa radom moglo početi u drugoj polovini 2011. godine.“

Izgradnja fabrika vode u Somboru planira se od 2006. godine kada je nemačka banka Kfv odobrila kredit lokalnoj samoupravi. Kapacitet proizvodnje vode bi se udvostručio sa 200 na 400 litara u sekundi što bi za narednih 20 godina obezbedilo Somboru i okolnim naseljima u ataru ove opštine da imaju kvalitetno i bezbedno snabdevanje pijaćom vodom i bez arsena. Nova fabrika bi snabdevala još tri sela.

Kamen temeljac za novi deo fabrike položen je novembra 2010. i u finansiranju tog projekta učestvovali su Fond za kapitalna ulaganja Vojvodine i Nacionalni investicioni plan. Rok završetka, prema prvim najavama bio je kraj 2011, ali je do tog perioda urađen samo deo poslova. Direktor Vodokanala objašnjava za Istinomer da je fabrika vode potom trebalo da proradi 2012. godine, pa je opet došlo do prolongiranja.

„Građevinski i arhitektonski poslovi su svi završeni, ali je tender za nabavku i ugradnju opreme raspisan tek 10. 11. 2012. godine jer se kompletna oprema nabavlja iz inostranstva i novac iz Fonda nije bio dovoljan za tu investiciju zbog kursne razlike. Bili smo prinuđeni da uzmemo kredit od Kfv banke. Otvaranje tendera za opremu je 23. 1. 2013. i nadamo se će do marta biti potpisan ugovor o ugradnji opreme, a na jesen očekujemo da pogon proradi.“

Istinomer, 5. 1. 2012. godine

Iako je rok završetka pogona za preradu vode u Somboru premašen, na tom važnom projektu za građane Sombora se sve vreme istrajavalo. Zato direktor JKP Vodokanal dobija ocenu „radi se na tome“.