Budžet će biti jedina tačka dnevnog reda

Predsednik Srbije o Zakonu o budžetu. (TV Prva, 6. 6. 2019. godine)
“Morate da date duplo vreme poslanicima da razgovaraju. Da poslanici imaju pravo da govore, kao što su imali oko Kosova. I sa druge strane, mora da bude jedna jedina tačka o budžetu. A sve druge stavljajte kako god hoćete.” 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u junu ove godine, gostujući na TV Prva, govorio je o Zakonu o budžetu i najavio da će narodni poslanici imati više vremena za raspravu, ističući da ta tema mora da bude jedina tačka dnevnog reda. 

“Parlament mora da bude demokratska institucija. To su sve stvari koje ne moramo mi da radimo zbog Evrope. Koje mi moramo da radimo zbog sebe. Za ovo sam se zalagao kada sam bio opozicioni poslanik. Mnogo toga nismo uradili u prethodne tri godine kako je trebalo. To su stvari koje ćemo sada da pokažemo, od juče i prekjuče”, izjavio je Vučić.

Kako je Istinomer već pisao, Zakon o budžetu proteklih godina usvajan je uglavnom po hitnom postupku i u objedinjenoj raspravi. Uobičajeno je bilo da se debata o ovom aktu ni ne čuje. Zatrpavana stotinama amandmana poslanika vladajuće koalicije Skupština je formalno, ne i suštinski, mogla da se bavi budžetom. Prošle godine, kršenje procedura tokom usvajanja budžeta bila je kap koja je prelila čašu za deo opozicije. Određen broj poslanika tada je započeo bojkot parlamenta koji i dalje traje.

 

Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

 

U zakonskom roku kao jedina tačka

 

Ove godine Zakon o budžetu za 2020. usvojen je na vreme, 28. novembra 2019. Poslanicima je duplirano vreme za raspravu, a pritom bio je jedina tačka dnevnog reda. 

Budžet je poslanicima predstavila premijerka Ana Brnabić. Ostalih dana sednice ga je uz podršku poslanika većine branio najčešće ministar finansija Siniša Mali. Kako je ocenio “Otvoreni parlament” usvojen je bez kršenja procedura, ali i bez dela opozicionih poslanika.

 

*Šta sve krije suficit u budžetu?

*Sprečavanjem rasprave o budžetu obesmišljava se parlament

 

Pozitivno, ali ne i dovoljno

 

CRTA je u ime inicijative “Otvoreni parlament” pozitivno ocenila to što je predlog Zakona o budžetu podnet parlamentu u zakonom predviđenom roku, kao i to što je obezbeđeno razumno vreme za raspravu u plenumu, u skladu s procedurama previđenim zakonom i Poslovnikom Narodne skupštine.

Povezan sadržaj

“Među 46 preporuka Crte za unapređenje rada Narodne skupštine iz juna ove godine,  četiri se odnose na postupak usvajanja i kontrole budžeta. Obezbeđivanjem dovoljnog vremena za upoznavanje poslanika sa predlogom budžeta pre rasprave u plenumu, kao i dvostrukog vremena za raspravu o republičkom budžetu u plenumu ispunjene su dve od četiri pomenute preporuke.

Za kvalitetnu i sveobuhvatnu raspravu o budžetu neophodno je dalje unapređenje procedure usvajanja zakona o budžetu i zakona o završnom računu budžeta. Verujući da budžet ne može biti adekvatno planiran bez redovnog razmatranja završnog računa, što nije činjeno poslednjih 17 godina, pozivamo Narodnu skupštinu da usvoji i naše preostale preporuke”, saopštila je CRTA.

Dakle, Zakon o budžetu usvojen je na vreme, u redovnoj proceduri, kao jedina tačka dnevnog reda, a poslanici su imali duplo više sati za raspravu. Zato obećanje Aleksandra Vučića ocenjujemo kao –  ispunjeno.