Bošnjaci, kompromis ili izbori !

Ministar za ljudska i manjinska prava o novim izborima za Bošnjački nacionalni savet. (Politika, 21. 8. 2010. godine)
„Biće održana nova konstitutivna sednica Nacionalnog saveta uz prisustvo predstavnika sve tri liste koje su učestvovale na izborima za savet. Ukoliko ona ne uspe, do kraja (2010.) godine biće raspisani novi izbori.“

Na izborima za nacionalni savet Bošnjaka u junu Bošnjačka kulturna zajednica muftije Muamera Zukorlića osvojila je 17 mandata, Bošnjačka lista Sulejmana Ugljanina 13, a Bošnjački preporod Rasima Ljajića pet mandata. Ministarstvo za ljudska i manjinska prava nije priznalo sednicu na kojoj je 17 kandidata Bošnjačke kulturne zajednice, uz podršku dvojice sa liste Bošnjački preporod, proglasilo Bošnjačko nacionalno veće konstituisanim. Pat poziciju želeo je da razreši ministar Čiplić najavljujući nove izbore do kraja godine, ukoliko se ne nađe kompromisno rešenje.

U novembru su Ministarstvo i tri bošnjačke izborne liste pokušali da naprave dogovor, ali ni posle petočasovnih razgovora nisu se makli od polaznih pozicija. Ni na novom sastanku, 2. decembra, ništa se nije promenilo.

Rok za formiranje Bošnjačkog nacionalnog saveta istekao je 6. decembra, pa je ministar Čiplić najavio nove izbore za Bošnjački nacionalni savet „koji treba da budu održani u roku od 60 do 90 dana od raspisivanja“.

„Bošnjaci će birati nove predstavnike zato što je istekao zakonom predviđen rok za formiranje tog nacionalnog saveta. Otvara se pitanje da li će i ko sve, učestvovati na izborima, to jest, da li neki od onih političkih činilaca bošnjačkog naroda koji će se pojaviti na novim izborima za Nacionalni savet mogu da prevaziđu individualne političke interese.“

Beta, 9. 12. 2010. godine

Do kraja 2010. godine, dakle, izbori za Bošnjačko nacionalni veće nisu raspisani, pa Istinomer izjavu ministra Čiplića ocenjuje kao neispunjeno obećanje.

Izbori su 17. januara raspisani za 17. april 2011. godine, a Bošnjačka kulturna zajednica još ranije je saopštila da će nove izbore bojkotovati.