Boško bio tri puta više na RTS-u nego ja

Predsednik Srbije o zastupljenosti u emisijama Javnog servisa. (YouTube / SNS 13. 11. 2018.)
“Idu k’o tetke i kukaju samo ’jao nas nema na toj i toj televiziji’. Evo više puta je bio Boško Obradović – tri puta, nego ja na RTS-u. U emisijama, naravno, ne mogu da me izbace iz dnevnika, znate valjda sam predsednik Republike“.
Nakon susreta sa predsednikom grčke Nove demokratije Kirjakosom Micotakisom, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, još jednom se požalio na to kako ga pojedini mediji tretiraju. Prema njegovim rečima, jedan od lidera Saveza za Srbiju Boško Obradović, bio je tri puta više na RTS-u nego on. 
Vučić je, pri tom, naglasio da misli na emisije, a ne i na dnevnik, odakle, kao predsednika Republike, ne mogu da ga „izbace“. Nije, međutim, rekao na koji vremenski period se referiše.
Gostujući, nedavno, na javnom servisu, jedan od lidera Saveza za Srbiju, Boško Obradović, rekao je da je to prvo pojavljivanje jednog opozicionog političara na Radio-televiziji Srbije posle osam meseci. Voditeljka je spremno dočekala ovu izjavu, odgovorivši da je Boško Obradović šest puta gostovao u “Upitniku“.
Prema njenim rečima, od svih prisutnih gostiju (Vojislav Šešelj, Marija Obradović, Đorđe Milićević) Obradović je najčešći gost te emisije. Čini se da je predsednik Vučić, upravo u ovoj izjavi Olivere Jovićević pronašao uporište za svoju tvrdnju.
Prema podacima Istinomera, Obradović u „Upitniku“ beleži jedno gostovanje tokom 2016. godine, tri tokom 2017. – 31. januar, 11. april i 10. oktobar i  dva u ovoj godini – 27. februar i 30. oktobar, što zaista u ukupnom zbiru daje šest. Ako tome dodamo da je lider pokreta „Dveri“ bio gost u emisiji “Da možda ne“, 23. marta, prošle godine, pred predsedničke izbore, dobijamo da je on za nešto manje od tri godine, sedam puta gostovao na RTS-u. 
*
Foto: Istinomer / Zoran Drekalović

A kako stvari stoje na drugoj strani?

Aleksandar Vučić je tokom 2016. godine dva puta gostovao u emisiji “Oko intervju“ – 18. septembra i 21. aprila i isto toliko puta u “Upitniku“ – 1. marta i 7. novembra. Isti raspored bio je i u 2017. godini. Dva puta u emisiji “Oko intervju“ – 28. mart i 20. jun i dva puta u “Upitniku“ – 14. februara i 26. septembra. U ovoj godini Vučić je samo jednom gostovao na javnom servisu – 14. januara. Znači, za nepune tri godine ukupno devet puta. 
Iz ove računice izuzeli smo promotivni program koji se odnosi na predstavljanje izbornih lista ili predsedničkih kandidata, pred parlamentarne, odnosno predsedničke izbore. Podsetimo, u predizbornom procesu Javni servis je u obavezi da svim kandidatima pruži priliku da se predstave. 
Pokušali smo da saznamo na osnovu kojih podataka je Vučić došao do zaključka da je Boško Obradović više prisutan u emisijama RTS-a nego on i na koji period se to odnosi, ali nismo dobili odgovore od njegovog kabineta. 
Suma sumarum, od početka 2016. do kraja oktobra 2018. Vučić je u emisijama RTS-a gostovao devet puta. Za isto to vreme Boško Obradović se na Javnom servisu kao gost pojavio sedam puta. Istini za volju, u ovoj godini Obradović je za jedno gostovanje “bolji“ od Vučića, ali to je daleko od predsednikovog “tri puta više“, zbog čega Vučić dobija ocenu “neistina“.
Predsednik je, u svojoj izjavi, izuzeo Dnevnik, što je posebno zanimljivo, imajući u vidu da je, prema podacima Istinomera, od početka godine, u centralnoj infromativnoj emisiji Javnog servisa intervjuisan najmanje 13 puta. Svaki put na samom početku dnevnika. 
Uz to, RTS povremeno emituje “specijalne emisije“ koje prate državničke aktivnosti predsednika. U toku ove godine bilo je najmanje šest takvih specijala.
Naslovna fotografija: Istinomer / Zoran Drekalović