Bolje lečiti nego sprečiti

Republički tužilac o pretnjama koje su ultradesničarske organizacije uputile povodom Parade ponosa. (B92, 16. 9. 2009. godine)
„Ne možemo mi da reagujemo na natpise u medijima, mi možemo da reagujemo ako dođe do nekih posledica iz svega toga. Mislim da što se tiče medija, ne vidim ja tu nešto, imamo oprečne stavove, to su neki polemički tonovi.“

Mladen Obradović iz Obraza, koji je više puta zapretio da ta organizacija neće ni po koju cenu dozvoliti da se Povorka ponosa održi, ponovio je pred kamerom B92 šta Obraz planira da uradi 20. septembra.

Svi znaju šta će se dogoditi ako pokušaju da održe tu paradu srama i isključivu odgovornost za sve što se tada bude događalo snose organizatori. Ako misle da mogu nekažnjeno da guraju prst u oko čitavom narodu, onda se grdno varaju, čekamo ih.

Mladen Obradović

B92, 16. septembar 2009. godine

Slične poruke su upućivale i druge desničarske organizacije. Tužilaštvo je osudilo pretnje, ali prema rečima tužioca Slobodana Radovanovića nije moglo da reaguje.

Urednički tim Istinomera ovu izjavu republičkog tužioca ocenjuje kao neisitinitu zato što je izmenama Krivičnog zakonika koji je Skupština Srbije usvojila 31. avgusta 2009 .član 387 dopunjen stavom kojim se predviđa kazna zatvora od tri meseca do tri godine za svakog „ko javno preti da će, protiv lica ili grupe lica zbog pripadnosti određenoj rasi, boji kože, veri, nacionalnosti, etničkom poreklu ili zbog nekog drugog ličnog svojstva, izvršiti krivično delo za koje je zaprećena kazna zatvora veća od četiri godine zatvora“. Do tada je član 387. predviđao kaznu zatvora od 6 meseci do 5 godina za svakog ko vrši proganjanje organizacija ili pojedinaca zbog njihovog zalaganja za ravnopravnost ljudi.