Blanko ostavke koče zakon

Ministar državne uprave o usvajanju Zakona o lokalnim izborima. (Tanjug, 22. 4. 2009. godine)
„Do letnje pauze (2009.) u radu parlamenta treba da bude usvojen i novi zakon o lokalnim izborima.“

Novi Zakon o lokalnim izborima predviđa uvođenje mešovitog umesto proporcionalnog izbornog sistema. Zakon ima još nekoliko bitnih promena u odnosu na zakon donet 2007. godine:

Izvor: Politika, 2. 4. 2009. godine

No, ni godinu i po dana od Markovićeve najave Zakon još nije stigao do poslanika. Gde je zapelo? Problem je što novi Zakon, takođe, predviđa ukidanje blanko ostavki odbornika, a stranke, ispostavilo se, još nisu spremne da se odreknu mandata.

„Zakon o lokalnim izborima, o kojem su se složili DS i G17 plus, povučen je iz Vlade na insistiranje SPS. To je bio prvi zakon kojim se ukidaju blanko ostavke i trebalo je da bude lakmus papir za promenu i na republičkom nivou. Zakon nije ni došao do Skupštine da bi se tu moglo ispitati mišljenje poslanika o ukidanju blanko ostavki, ali oni su sami požurili i rekli da treba sačekati Ustav.“

Blic, 18. 3. 2010. godine

U međuvremenu je i Ustavni sud Srbije ocenio da članovi starog Zakona o lokalnim izborima koji se odnose na blanko ostavke nisu u skladu sa Ustavom.

„Ustavni sud ukinuo je političkim strankama glavne mehanizme kontrole svojih odbornika na lokalnim nivou. Sud je, naime, proglasio neustavnim odredbe zakona kojim je omogućeno potpisivanje blanko ostavki i slobodan izbor kandidata sa liste koji će ući u parlament. 

Kada odluka Ustavnog suda bude objavljena u Službenom listu, u lokalne parlamente ulaziće kandidati po redosledu na izbornoj listi i mandatima će raspolagati slobodno.“

Beta, Tanjug, 22. 4. 2010. godine

Ni to nije promenilo stav vladajućih stranaka. Da ne postoji saglasnost o novom Zakonu o lokalnim izborima potvrdio je i sam ministar Marković i dodao da to koči i donošenje novog zakona o izboru republičkih poslanika.

„- Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu pripremilo je još pre godinu dana Nacrt zakona o izboru odbornika koji predviđa, između ostalog, ukidanje blanko ostavki. Taj zakon još nije pred Vladom, jer ne postoji politička saglasnost za njegovo izglasavanje.

Kada možemo očekivati novi izborni zakon?

– Čim se postigne saglasnost političkih stranaka vladajuće koalicije oko novog izbornog sistema, kada je reč o lokalnom nivou.“

Akter, 17. 5. 2010. godine

Budući da je Zakon o lokalnim izborima pripremljen na vreme, ali da mu Vlada nije dala „zeleno svetlo“ da stigne u Skupštinu, Istinomer obećanje ministra za državnu upravu ocenjuje kao „krenuli, pa stali“.