Bioskop do kraja 2010, 2011…

Gradonačelnik Niša o rekonstrukciji bioskopa „Vilin grad“. (Južne vesti, 9. 4. 2010. godine)
„Generalno naša namera je da sve započete objekte unazad više godina, čak i više desetina godina, zaista završimo i stavimo u funkciju. I ja se nadam da ćemo do kraja godine (2010.) završiti napokon tu rekonstrukciju (bioskopa ‘Vilin grad’).

Od pet bioskopa, koliko ih je u Nišu bilo do devedesetih, trenutno u gradu ne funkcioniše nijedan. Iako ta tema do sada nije bila u fokusu predizbornih kampanja, obećanja da će ovaj problem biti rešen bilo je tokom mandata aktuelne vlasti. Tako je u proleće 2010. gradonačelnik Simonović najavio da će rekonstrukcija bioskopa „Vilin grad“, koji se nalazi u centru grada i koji još od 2006. ne radi, biti završena do kraja godine. To se, međutim, nije obistinilo jer je preduzeće Nišfilm, u čijem je vlasništvu Vilin grad, zapalo u duboke finansijske teškoće. Krajem januara 2011. godine, Vlada Srbije je oduzela Nišfilmu kompletnu imovinu i upravljanje bioskopom Vilingrad i letnjiim pozornicama u Tvrđavi i Niškoj Banji dodelila Gradu Nišu.

Sa novim rokom gradonačelnik je izašao avgusta 2011. kada je sa glumcem Lazarom Ristovskim, kao predstavnikom „MCF MegaCom Film“, potpisao Protokol o saradnji kojim je predviđeno da zajedničkim ulaganjem Grada i distributerske kuće „Vilin grad“ bude otvoren „do kraja godine“.

„Grad Niš, kao i svi veliki gradovi, mora da ima bioskop…I ja se pre svega radujem zbog onih najmlađih koji nisu imali prilike nikada da prisustvuju projekciji bilo kog filma u bioskopu da će od Nove godine to moći do urade.“

Južne vesti, 22. 8. 2011. godine

I taj rok je prošao, a rekonstrukcija bioskopa još nije završena. Iz priloženog čak deluje da je, zapravo, bliža početku nego kraju.

izgled bioskopa Vilingrad, Južne vesti, 27. 2. 2012. godine

Imajući u vidu da su i prvi i drugi rok probijeni i da se još ne zna precizno kada bi Nišlije mogle da očekuju da proradi „Vilin grad“ Istinomer gradonačelniku Simonoviću daje ocenu „neispunjeno“.

Bioskop „težak“ milion i po evra

Priča o bioskopu „Vilin grad“ samo u poslednjih 5 godina koštala je više od milion i po evra. Prvo je sredinom 2006. godine za rekonstrukciju Vilin grada plaćeno 20 miliona dinara (oko 250.000 evra po tadašnjem kursu). Krajem 2009. godine isplaćeno je skoro 40 miliona dinara (420.000 evra po tadašnjem kursu) duga za zaostale plate 25 zaposlenih, a zatim, i za javnost neočekivanih 80 miliona dinara (810.000 evra po tadašnjem kursu) preduzeću Gama entertainment group na ime duga Nišfilma iz 1992. godine. Zanimljivo je da je zapravo reč o dugu od 1.2 miliona dinara, na koji je sud priznao kamatu od 79 miliona. Ovaj iznos prinudnim putem naplaćen je od Grada, kao osnivača Nišfilma, pošto je žiro račun tog preduzeća u višegodišnjoj blokadi.