Bilo je više ponuda za novogodišnju jelku

Predsednik Srbije o nabavci novogodišnje jelke postavljene na Trgu republike (TV Pink, 25.12.2017.)
“Ja sam mislio da oni nisu tražili ponude, međutim jesu. Ovo je potpisao Kristal Masak… Pogledajte, ovo je ponuda 18 metara, drvo, 63.500 evra je ponuda jelke. To je bez poreza, bez carine, bez montaže i demontaže. Iz Estonije je stigla poruka Kristal Masak, eksport menadžer Adam PDAS. Stiglo je još ponuda Mag Goržolak Jašinski Olimija džajant, Krisms Dekorejšens, ova ponuda iznosi 80.986 evra, da vidite precizno. Imamo još jednu ponudu ovde, gospodin Zalokar, MK iluminejšn handals GMBH 75.000 evra. To je, dakle, bez carine, poreza i svega drugog.”
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je u svom godišnjem obraćanju naciji na TV Pink krajem 2017. godine objasnio svoju reakciju na saznanje da novogodišnja jelka na Trgu republike košta 83.000 evra. Kako kaže “reagovao sam kao i svaki građanin Beograda, svaki normalan čovek, zajapurio sam se, pocrveneo, to je kad vam prtisak skoči i rekao pozovite mi Sinišu odmah”. Od ranije je poznato da predsednik ima meko srce, te se posle razgovora sa gradonačelnikom Beograda Sinišom Malim i gradskim čelnicima smirio shvativši koliko je sklopljena ponuda zapravo dobra. On je obrazložio da ponuda firme “Kip lajt” (Keep Light) nije bila jedina, ali da je bila najpovoljnija. I ne samo to, Vučić je tom prilikom i pokazao na papiru ištampane ponude za novogodišnju jelku.
Međutim, posle skoro tri meseca i nakon intervencije Poverenika za informacije od javnog značaja, portal Pištaljka dobila je od beogradskog Sekretarijata za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacija i koordinaciju odnosa sa građanima zapisnik sa otvaranja ponuda za kupovinu jelke u kojem se kao jedini ponuđač navodi firma “Kip lajt”. Budući da je predsednik Aleksandar Vučić naveo i pokazao još tri ponude koje ne postoje u zvaničnom dokumentu, za ovu izjavu dobija ocenu “kratke noge”.
*
Isečak iz Zapisa o otvaranju ponuda /Foto: Printscreen

Ali to nije jedina stavka koja se ne poklapa sa predsednikovom izjavom. Govoreći o ceni jelke Vučić je rekao:
“Ova jelka nije koštala 83.000 evra, već 69.000 evra sa carinom, plus porez, porez ide državi, tako da tu troškova nema, kad oduzmete 10% carine to je 62.000 koje je država dala…”

Ovom računicom, odnosno pričom o ceni bez carine i PDV-a, predsednik je želeo da pokaže kako je jelka koštala manje, a zapravo, kada se pažljivije pogleda njegova izjava, jasno je da je jelka u totalu koštala 83.000. Iz dokumenta dostavljenog Pištaljki, takođe, jasno se vidi da je jelka sa obračunatim PDV-om koštala 9.972.000 dinara, što bi po tadašnjem kursu Narodne banke Srbije bilo nešto više od 83.000 evra.

*
Foto: Zoran Drekalović

Podsetimo da je Pištaljka otkrila da je plastična novogodišnja jelka koja je skuplja od mnogih prirodnih jelki u svetskim metropolama postavljena tri dana pre kraja tendera na početku Knez Mihajlove. Tada je gradonačelnik Beograda Siniša Mali obećao da će ugovor o kupovini jelke biti raskinut “u roku od odmah”, a iz firme “Kip lajt” su obećali da će jelku pokloniti prestonici. Međutim, kako piše Pištaljka ne postoje dokazi koji potvrđuju da je ugovor raskinut, a tenderom o kupovini ove novogodišnje jelke trenutno se bavi Drugo osnovno javno tužilaštvo.
Nekoliko dana posle otkrivenih nepravilnosti u vezi sa nabavkom jelke, grad je potpisao novi ugovor sa firmom “Kip lajt” za nabavku dodatnih ukrasa. Ranije je Inicijativa “Ne da(vi)mo Beograd” podnela krivičnu prijavu protiv Siniše Malog i nekoliko osoba jer su prilikom raspisivanja tendera u dokumentaciji koristili crteže rasvete koji su identični onim u katalogu ponude preduzeća “Kip lajt”, a Pištaljka pisala kako je opet jedini ponuđač na tenderu za novogodišnju dekoraciju pomenuta firma. Uprkos svemu, novogodišnja rasveta ostala je sve do 7. marta. Mada mogla je da ostane i duže. Prilikom gostovanja na televiziji Prva, na pitanje novinarke zbog čega je rasveta tek tad skinuta, gradonačelnik Siniša Mali odgovorio je pitanjem: “A zašto da ne?”
Naslovna fotografija: FoNet/Zoran Mrđa