Biću premijer, jer predsednik je Deda Mraz

Tadašnji lider SNS o funkciji predsednika Srbije. (Kurir, 31. 12. 2009. godine)
"Premijer, to je veći izazov za dobrog organizatora posla i čoveka od autoriteta, znači, izazov za mene. Postaću premijer kad pobedimo na izborima, a to će biti čim ih raspišu. S funkcije predsednika samo obećavate, kao Deda Mraz."

Tadašnji lider Srpske napredne stranke, krajem 2009, isticao je da je za njega izazov funkcija premijera, dok predsednik samo obećava, „kao Deda Mraz“.

I u izbornoj 2012. godini, Nikolić je isticao da je kandidat za premijera, napominjući da ne postoji princip po kome bi ta stranka, ako pobedi na izborima, mesto premijera ponudila nekom drugom.

„Premijera će dati SNS, a premijer ću biti ja. Ne Ivica Dačić, ne Vojislav Koštunica, ne neko treći. To je princip.“
Blic, 1. 2. 2012. godine

Međutim, Nikolić se ponovo kandidovao za mesto predsednika Srbije i – pobedio.
Nakon prvih 500 dana na predsedničkoj funkciji Nikolić je izrazio zadovoljstvo učinjenim, ističući da predsednik ima izvidničku funkciju.

“Ja sam znao kakvu Srbiju zatičem ako pobedim na izborima i znao sam kakvu Srbiju želim da ostavim onome ko posle mene dođe. Znao sam da smo u posebno teškoj ekonomskoj situaciji, da tu mora mnogo da se radi. Vlada mora da između sebe bude potpuno jedinstvena, a potom da sarađuje sa predsednikom Republike, koji u svemu ima izvidničku funkciju. On otvara vrata, koja posle toga treba iskoristiti kao otvorena, da se obezbedi bolji život Srbije.U proteklih 500 dana bio sam posvećen osnovnoj predsedničkoj funkciji – da predstavlja Srbiju u zemlji i inostranstvu.”
RTS, 18. 10. 2013. godine

Nedoslednost aktuelnog predsednika Srbije.