Biću predsednik SNS još godinu dana

Predsednik SNS o odlasku sa mesta prvog čoveka stranke. (TV Hepi, Ćirilica, 19.2.2018.)
“Predsednik sam i Srpske napredne stranke još neko vreme. Verujem da je to maksimalno još godinu dana, do sledećeg kongresa odnosno skupštine Srpske napredne stranke.“
U emisiji “Ćirilica“ 19. februara prošle godine predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostovao je zajedno sa urednikom NIN Milanom Ćulibrkom i urednikom lista “Politika“ Žarkom Rakićem. Tom prilikom Vučić je rekao da će biti predsednik Srpske napredne stranke još makismalno godinu dana. 
 
Iako je prošlo više od godinu dana od ove Vučićeve izjave on je i dalje predsednik Srpske napredne stranke. Od informativne službe te partije i od kabineta predsednika Srbije pokušali smo da saznamo da li i kada Vučić namerava da podnese ostavku na mesto predsednika stranke, ali odgovore ni ovaj put nismo dobili.
 
Vučić je prvi put izabran za predsednika SNS 29. septembra 2012. godine, posle ostavke Tomislava Nikolića. U to vreme Vučić je bio prvi potpredsednik Vlade Srbije.
 
Nekoliko godina kasnije, 28. maja 2016. Vučić je ponovo izabran za predsenika stranke. Kako su mediji preneli, izbornoj skupštini SNS prisustvovalo je 3.862 delegata i svi do jednog su podržali Vučića.

Povezan sadržaj
Prema Statutu SNS-a mandat predsednika stranke traje četiri godine. To znači da bi Vučić na toj funkciji trebalo da ostane do proleća 2020. godine. Pred obeležavanje deset godina SNS-a, mediji su pisali o tome ko bi mogao da bude novi predsednik stranke, ali i o tome da se Glavni odbor partije protivi predsednikovoj najavi da ode sa tog mesta.
 
Na proslavi deset godina stranke, 21. oktobra prošle godine u Kraljevu, Vučić je zatražio odobrenje od članova partije da se naredne godine održi vanredna skupština stranke na kojoj će biti izabrano novo rukovodstvo.
 
Zato vas molim dragi prijatelji da mi večeras odobrite ovo što ću da vas zamolim. Da za sledeću godinu zakažemo vanrednu skupštinu SNS, gde ćemo da izaberemo novo rukovodstvo naše stranke, gde ćemo stranku i dodatno da podmladimo, gde će i ljudi koji nisu bili na funkcijama dobiti priliku da pokažu šta znaju i koliko vole Srbiju. I da nastave u još snažnijem u još boljem ritmu, u još jačem ritmu. I siguran sam da tako možemo da napredujemo još brže.“, rekao je Vučić.
 
On je još u julu 2017. godine u “Ćirilici“ najavio da će u januaru 2019. godine predložiti kandidata koji će ga naslediti na mestu predsednika SNS.
 
“U 2018. je deset godina SNS-a, ja mislim da se kongres partije zakazuje za januar 2019. početak 2019. kada planiram da izaberem naslednika… da predložim naslednika, a verujem da će ga izabrati većina u partiji koju vodim“, rekao je Vučić.
 
Predsednik SNS je 10. januara ove godine održao sastanak sa 3.000 članova izvršnog odbora u Hali Pinki. Osim o mogućnosti raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora i dočeku ruskog predsednika Vladimira Putina, nije poznato da li se na tom sastanku raspravljalo i o tome kada će biti održan kongres stranke i da li će se uskoro birati novo rukovodstvo partije.
 
Iako je prošlo više od godinu dana otkako je Vučić najavio odlazak sa mesta prvog čoveka SNS, on to još uvek nije učinio, niti je poznato kada bi to moglo da se desi. Zbog toga, za izjavu iz februara prošle godine da će biti predsednik SNS-a “maksimalno još godinu dana“ Aleksandar Vučić dobija ocenu “neispunjeno“.
 
Naslovna fotografija: FoNet/Vlada Srbije (Slobodan Miljević)