Biću na čelu Parade ponosa, ako se održi

Predsednik Srbije o Paradi ponosa. (B92, 7. 10. 2012. godine)
„Da nije zabranjen skup (Parada ponosa), a da su postojale pretnje, išao bih na čelu kolone.“

Početkom maja 2012, u toku predizborne kampanje, tadašnji predsednički kandidat SNS-a, sadašnji predsednik Srbije, istakao je da je Vlada Srbije obavezna da zaštiti svoje građane i učini sve kako bi održavanje Parade ponosa u Beogradu bilo moguće. Na pitanje da li bi stao na čelo kolone ukoliko bi Vlada rekla da ipak ne može da pruži zaštitu LGBT aktivistima u toku šetnje, Nikolić je rekao da bi stao na čelo jedino ako bi postojala mogućnost da budu „baš pomlaćeni“.

Održavanje „Parade ponosa“, zakazane za 6. oktobar 2012. zabranjeno je zbog bezbednosnih rizika, a Nikolić je dan kasnije u emisiji „Utisak nedelje“ izjavio da bi, da je održana, predvodio tu manifestaciju. 

 

Parada ponosa je zabranjena, ali je održana ove godine uz velike mere obezbeđenja, jer je postojala opasnost da bude ugrožena bezbednost učesnika. Predsednik Srbije boravio je u Njujorku na redovnom zasedanju Generalne skupštine UN u Njujorku od 22. do 26. septembra, a Parada ponosa održana je 28. septembra. Ipak, predsednik Nikolić nije predvodio kolonu, niti je prisustvovao skupu.

Neispunjeno obećanje predsednika Srbije.