Beograd smanjio nezaposlenost

Gradonačelnik Beograda o smanjenju nezaposlenosti u glavnom gradu. (Tanjug, 22. 12. 2016. godine)
„Po evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Beogradu je u septembru mesecu ove godine bilo manje od 100 000 nezaposlenih, što je svojevrstan rekord u poslednjih nekoliko godina i 8 odsto bolji rezultat nego prošle godine.“

Kao jedno od značajnih uspeha gradske uprave u 2016. godini gradonačelnik Siniša Mali istakao je smanjenje broja nezaposlenih i postignut rekord u septembru kada je bilo manje od 100.000 nezaposlenih. Podaci Nacionalne službe za zapošljavanje zaista pokazuju da je u tom mesecu bilo 99.980 nezaposlenih. Ovo je takođe prvi mesec od početka 2012. godine kada je nezaposlenost pala ispod te brojke. Međutim, narednih meseci, u oktobru i novembru broj je opet preskočio ovu liniju, tako da iz podataka nije jasno da li postoji tendecija opadanja broja nezaposlenih ili je septembar bio izuzetak. Podatke za poslednjih šest godina možete videti na ovom linku.

Iz uprave Grada u pisanom odgovoru za Istinomer kažu da su u prethodnoj godini podsticali zapošljavanje kroz javne radove, stručne prakse, ali i nepovratnim sredstvima poslodavcima.

„Gradska uprava, Sekretarijat za privredu i filijala Beograda NSZ, finansirali su projekat novog zapošljavanja, što podrazumeva da poslodavac koji prima lice sa evidencije NSZ dobija bespovratno 150.000 dinara, uz uslov da to lice zadrži u radnom odnosu na naredne dve godine“, navodi se u odgovoru.

Gradonačelnik Mali poredio je podatke za septembar ove i prethodne godine iako je posedovao i podatke za naredne mesece i izbegao, na primer, poređenje prosečnog broja nezaposlenih kroz godine čime bi se prikazala šira slika i realnija situacija nezaposlenosti u Beogradu. Ukoliko bismo na taj način uporedili prosek za 2016. (bez podataka za decembar) i prosek iz 2014, koja je prva godina kada je Siniša Mali bio na vlasti, došlo je do smanjenja od 3,5 odsto, a ne 8 odsto koliko smanjenje iznosi kada se uporede podaci za septembar.

U trenutku kada je Mali govorio o radu gradske vlasti, postojali su podaci i za oktobar i za novembar ove godine, a koji su govorili negativnije o trendu. S obzirom na to da ih gradonačenik nije uzeo u obzir već je iskoristio tačne, ali i precizno odabrane podatke koje preuveličavaju uspeh gradske vlasti, izjava Siniše Malog dobija ocenu poluistina.