Beograd dobio zemlju za „Park za pse“

Siniša Mali o izgradnji „Parka za pse“. (www.beograd.rs, 12. 10. 2015)
„’Park za pse’ će biti realizovan tokom naredne godine na 25 hektara, a koje je grad dobio na upravljanje od preduzeća Srbijašume. Park će biti ograđen i u njemu će psi imati obezbeđene sve uslove, od hrane do medicinske nege.”
Gradonačelnik Beograda Siniša Mali je u oktobru prošle godine pri poseti Osnovnoj školi „Sonja Marinković“ u Zemunu najavio početak sistemskog rešavanja problema pasa lutalica u gradu. Tada je najavio dva projekta – groblje za pse na Bežanijskoj kosi i „Park za pse“ u okviru koga će biti vođena briga o psima sa ulice. Ovaj park trebalo je da bude realizovan na zemljištu, koje je, kako je Mali rekao, Beograd dobio na upravljanje od „Srbijašuma“. 
Godinu dana kasnije, projekat „Park za pse” ne samo da nije ni započet, nego je analiza Istinomera pokazala da Grad nema zemljište za ove namene, bez obzira što gradonačelnik Beograda tvrdi suprotno. Naime, iz JKP “Srbijašume” tvrde da nikakvo zemljište za ovu namenu nije ustupljeno gradu.
*
Odgovor JP ”Srbijašume” Istinomeru / Printscreen 

Istinomer je od kabineta gradonačelnika zatražio odgovore zbog čega se tvrdi da takvo zemljište postoji, ali smo Iz Sekretarijata za komunalno stambene poslove u čijoj je nadležnosti Veterina Beograd, dobili ne baš precizan odgovor. Oni napominju da na teritoriji grada trenutno postoji pet prihvatilišta, ukupnog kapaciteta za smeštaj 3.500 pasa, ali da to svakako nije dovoljno. U pisanoj prepisci sa Isinomerom, iz Sekretarijata su prvo naveli da se jedino razmišlja o „eventualnoj realizaciji budućih projekata“.

„Kako u ovom trenutku ne postoje nikakvi projekti vezani za prethodno izneto, ne može se govoriti o bilo kakvim lokacijama, rokovima i sadržajima, kao i saradnji sa drugim organizacijama”, stoji u pisanom odgovoru Sekretarijata.

Na osnovu svih dostupnih javnih informacija, Istinomer je nedvosmisleno utvrdio da Grad ne poseduje zemljište za ove namene zbog čega tvrdnju gradonačelnika Siniše Malog ocenjujemo kao kratke noge. Takođe, napominjemo da i godinu dana nakon obećanja još uvek ne postoje nikakvi projekti niti druge lokacije na kojima bi mogao da se realizuje “Park za pse”.

Dok Beogradu i dalje nije jasno kako da reši problem pasa lutalica, posledice se osećaju na više strana. Roditelji prijavljuju napade na decu, a iz gradskog budžeta je do sada u ovoj godini izdvojeno čak 52.648.000 dinara za odštetu zbog napada. Sa druge strane, iz Udruženja za zaštitu životinja „Alfa“ ukazuju na loš položaj pasa koji zbog nebrige Veterine Beograd svakodnevno umiru na ulici.
Ni iz Grada, ni iz udruženja ne znaju da nam kažu koliko je trenutno pasa lutalica na ulici. Tanja Ostojić iz „Alfe“ kaže da se taj broj smanjio jer je većina sterilisano, tako da nema druge generacije, međutim problem koji i dalje postoji su nova izbacivanja. Kao konačno rešenje Jovana Mitrović iz “Alfe” predlaže da se vlasnici obavežu da sterilišu svoje pse i da za to dobiju određene povlastice, kao i da se parenjem bave jedino odgajivačnice.
Problem pasa lutalica evidentno je suviše ozbiljan da bi gradonačelnik ovako olako davao neutemeljena obećanja o njegovom rešavanju.