Bazen posle deceniju i po

Gradonačelnik Subotice o izgradnji bazena u tom gradu. (Blic, 15. 7. 2008. godine)
„Očekujem da će se u mom mandatu završiti gradnja bazena.“

Iako u Subotici živi više od 120.000 stanovnika, taj grad ima samo jedan otvoreni bazen, skromnih dimenzija, koji ne zadovoljava potrebe građana. Zato je još 1998. godine, nakon dogovora koji su tri godine ranije napravili tadašnji premijer Mirko Marjanović i gradonačelnik Jožef Kasa, započeta gradnja kompleksa od četiri bazena u Dudovoj šumi. Dogovor je bio da Republika obezbedi 40 odsto novca, a grad preostalu sumu. Ali para nije bilo, pa su radovi na kompleksu više puta prekidani i posle čitave decenije nikao je samo betonski skelet. Kada je došao na mesto prvog čoveka grada Saša Vučinić je poručio građanima da bi u naredne četiri godine konačno trebalo da se završi izgradnja bazena. No, vrlo brzo se ispostavilo da to ni sada neće ići glatko.

Pokrajina je 2009. godine obećala pomoć od 390 miliona dinara, pa čak i izabrala novog izvođača radova, ali se na gradilištu praktično ništa nije izmenilo. Onda je na jesen 2010. stiglo novo obećanje, ovoga puta sa republičkog nivoa.

„Dato je čvrsto obećanje – republička vlada će preko svojih programa Subotici obezbediti 590 miliona dinara za završetak kompleksa zatvorenih bazena u Dudovoj šumi…Prema tvrdnjama građevinaca, radovi na gradilištu mogu da budu završeni za 14 meseci, ukoliko bi pristigao novac za završetak.“

Politika, 9. 9. 2010. godine

Kada se, međutim, sabralo i oduzelo koliko je još novca potrebno da bi bazeni bili kompletirani, shvatilo se da je čitav projekat preskup i da je najbolje od njega – odustati.

„Naselje Prozivka u Subotici trebalo bi da dobije bazen, najavio je ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja dr Oliver Dulić, gostujući na lokalnoj televiziji ‘Jueko’. Zbog nove investicije, zaustavlja se za sada izgradnja kompleksa bazena ‘Dudova šuma’…Ministar Dulić kaže da gradnja bazena na Prozivci ne bi bila megalomanski projekat poput ‘Dudove šume’ i da je za izgradnju objekta potrebno daleko manje novca.“

Dnevnik, 17. 10. 2011. godine

Izradnja kompleksa na Prozivci počela je 7. decembra 2011. Prema planu građena su dva bazena – veliki i mali za decu – a za taj projekat Vlada Srbije je preusmerila oko 530 miliona dinara namenjenih završetku izgradnje kompleksa zatvorenih bazena SRC ‘Dudova šuma’. Rok za završetak radova bio je jul 2012. godine, ali je posao završen početkom maja tj. nekoliko dana pred same izbore.

S obzirom na to da se od jednog bazena odustalo, ali da je drugi završen u njegovom mandatu gradonačelnik Subotice dobija ocenu „ispunjeno“.