Azil za lutalice do kraja 2011.

Gradonačelnik Novog Sada o izgradnji azila za pse i mačke lutalice. (RTV, 15. 2. 2011. godine)
„Grad Novi Sad obezbedio je zemljište za izgradnju azila za napuštene životinje, pa bi do njegovog otvaranja moglo doći do kraja ove (2011.) godine“

Problem sa psima lutalicama u Novom Sadu postoji već godinama i o izgradnji azila za njih priča se još od 2007. kada je Fond za kapitalna ulaganja Vojvodine izdvojio sredstva za njegovo podizanje. No, čitava stvar se, malo po malo, pomerala za neke naredne termine.

„Grad Novi Sad azil za napuštene životinje mogao bi da dobije najkasnije početkom jeseni, a sa izgradnjom se kasni zbog nerešenih imovinsko-pravnih odnosa između grada i republike.“

RTV, 21. 4. 2010. godine

Da stvar bude još gora za sve to vreme uhvaćene životinje su eutanazirane, a iz gradskog budžeta svake godine su izdvajane ozbiljne sume novca za usluge novosadske Čistoće i Veterinarske stanice. Povrh svega, iz gradske kase su isplaćivane visoke odštete građanima na ime odštete zbog ujeda pasa. Tako je, na primer, za samo šest meseci 2011. oštećenim građanima isplaćeno skoro 25 miliona dinara.

Prilikom davanje gornje izjave gradonačelnik je rekao da je imovinsko-pravnih problem nad zemljištem, koje je predviđeno za azil, komisija skoro rešila i da on očekuje da to bude formalizovano u najkraćem periodu.

Izgradnja azila počela je 16. septembra 2011. godine, rok za njegov završetak bio je 75 dana, a radovi su trenutno i dalje u prvoj fazi (podrazumeva izgradnju bokseva i priključenje na vodu i Toplanu).

Pošto je prošla 2011, a azila još nema, Istinomer gradonačelniku daje ocenu „neispunjeno“.

Azil i dalje u „prvoj fazi“
U dopisu koji je Istinomer dobio od gradonačelnika Novog Sada navodi se da su radovi na pripremi terena započeli septembra prošle godine, ali da su zbog zimskih uslova morali biti privremeno obustavljeni. Tokom marta 2012. nastavljeno je nivelisanje zemljišta, pa su pripremni radovi tek tada završeni.

U aprilu iste godine potpisan je ugovor između JP „Zavod za izgradnju Grada“ i „Slovan progresa“ DOO iz Selenče o izgradnji prve faze centra za napuštene životinje. No, kako stoji u Pavličićevom objašnjenju zašto azil nije završen u najavljenom roku, tokom izvođenja radova po osnovnom ugovoru „ukazala se potreba za dodatnim radovima koji su proistekli na zahtev revizije i protivpožarne zaštite MUP-a Srbije, a koji će obuhvatiti postavljanje hidrantske mreže, kao i dodatne zemljane, betonske i druge radove“. Za navedene poslove dobijena je saglasnost Gradskog veća Novog Sada i sproveden postupak javne nabavke, a u toku je potpisivanje ugovora sa odabranim izvođačem. Početak radova trebalo bi da bude po potpisivanju ugovora, a konačan rok završetka svih radova na izgradnji prve faze prihvatilišta očekuje se u septembru mesecu 2012. godine.

Završetak svih radova i konačno otvaranje azila se ne pominje u dopisu koji smo dobili od gradonačelnika Pavličića.

29. 8. 2012. godine