Avionom od Beograda do Užica

Bivši poslanik G17 plus iz Užica o promotivnom letu sa aerodroma Beograd do aerodroma Ponikve, kod Užica. (Danas, 16. 3. 2006. godine)
„Za 17. maj ove (2006.) godine zakazan je promotivni let dva aviona Jat-a na relaciji Beograd-Ponikve-Beograd.“

Nekoliko puta, početkom 2006. godine, Živadinović je, u to vreme narodni poslanik G17plus, najavljivao promotivni let sa vojnog aerodroma Ponikve, u blizini Užica. Na tom aerodromu, uništenom tokom NATO bombardovanja 1999. godine, nalazila su se minsko-eksplozivna sredstva, ali je narodni poslanik, pun optimizma, garantovao da će biti letova sa Ponikva.

„To će biti veliko slavlje za Užičane i stanovnike užičkog regiona…Vojska je dala svoju ponudu za vađenje projektila, ali su u međuvremenu povećali cenu, pa će Aerodrom Beograd raspisati tender, odabrati najpovoljnije ponude i finansirati ceo posao. Bombe će biti izvađene za 30 do 50 dana, nakon toga će Aerodrom Beograd obaviti tehničke pripreme piste, koja će biti spremna za promotivni let.“

Danas, 16. 3. 2006. godine

Dan uoči najavljenog „poletanja“, promotivni let je otkazan, jer su, kako su saopštili predstavnici užičkog odbora G17 plus, „izostale potrebne dozvole Ministarstva kapitalnih investicija„, te da će taj odbor „nastaviti aktivnosti da se takav let što pre organizuje„. (Danas, 17. 5. 2006. godine)

Samo nekoliko dana kasnije iz Ministarstva za kapitalne investicije stigla je vest da leta – nije ni trebalo da bude.

„Nismo ni znali da je let bio zakazan. Pošto ima pet mina na pisti, vrlo je rizičan potez da neko leti i sleti na takav aerodrom.“

pomoćnik ministra za kapitalne investicije Milan Moković, Kurir, 19. 5. 2006. godine

Dva meseca kasnije novinari su otkrili, a Ministarstvo odbrane potvrdilo, da se na tom aerodromu, osim navedenih projektila, od 1999. godine, nalazi i osam zatrpanih aviona domaćeg Ratnog vazduhoplovstva, zbog čega taj aerodrom neće skoro moći da se koristi. To ministarstvo je saopštilo da je u pitanju „šest aviona tipa ‘orao’, naoružanih klasičnim vojnim nevođenim ubojitim sredstvima (bombe i topovska zrna) i dva aviona ‘mig 21’, bez naoružanja“.

U istom saopštenju je navedeno da je „u toku izrada elaborata o pirotehničkoj sanaciji aerodroma koju rade stručne ekipe Generalštaba Vojske Srbije i Ministarstva odbrane“, ali da to Ministarstvo „ne može da precizira kada će avioni biti uklonjeni“(Danas, 26. 7. 2007. godine)

Sam Živadinović je tada priznao da nije znao šta se sve nalazi na vojnom aerodromu.

„Nemam pojma o bilo kakvim zatrpanim avionima na Ponikvama i to prvi put čujem od vas.“

Bivši poslanik G17 plus Ivan Živadinović, Danas, 26. 7. 2007. godine

Zbog svega navedenog, izjavu Ivana Živadinovića Istinomer ocenjuje kao neistinu.