Amfilohije je podržao Tomu

Zamenik predsednika SNS-a o podršci mitropolita Amfilohija Tomislavu Nikoliću tokom štrajka glađu. (Beta, 18. 4. 2011. godine)
„Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije u svojoj izjavi je stao na stranu Nikolića.“

Zamoljen da prokomentariše stav Srpske pravoslavne crkve prema štrajku glađu i žeđu Tomislava Nikolića zamenik predsednika SNS-a je istakao kako je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije u svojoj izjavi stao na stranu Nikolića i podsetio da je vladika bački Irinej posetio predsednika naprednjaka.

Međutim, vrlo brzo iz Mitropolije crnogorsko-primorske stigao je demanti.

„Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije demantovao je zamenika predsednika SNS Aleksandra Vučića koji je rekao da je on navodno ‘stao na stranu’ lidera naprednjaka Tomislava Nikolića koji od subote štrajkuje glađu i žeđu. U saopštenju dostavljenom medijima se navodi da je mitropolit Amfilohije u telefonskom razgovoru, još dok je Nikolić bio u Domu Narodne skupštine, sa njim razgovarao telefonom i tom prilikom izrazio brigu o njegovom zdravlju, kao i, kako se navodi, molitvenu želju da iznađe neki drugi, adekvatniji način za ostvarivanje svojih političkih ciljeva. ‘Jer evanđelski metod Crkve je oduvek bio i ostao post i molitva u borbi protiv ličnih i uopšte ljudskih iskušenja i zala, a nikada bilo kakav samoubilački štrajk glađu’, navodi se u saopštenju. Pri tom se, dodaje se, Nikolić zahvalio na savetu i izrazio svoju spremnost i želju da se kao pravoslavni hrišćanin pričesti svetim tajnama. ‘Ta briga o zdravlju svog dugogodišnjeg prijatelja i poznanika bila je i ostala jedini razlog mitropolitovog razgovora i ‘stajanja na stranu’ Nikolića’.“

Tanjug, 19. 4. 2011. godine

Zato izjavu zamenika predsednika SNS-a ocenjujemo kao neistinu.