Ajmaks dolazi u Pazovu

Predsednik opštine Stara Pazova o dolasku investitora. (sajt opštine Stara Pazova, 18. 7. 2012. godine)
„Nisam zadovoljan dosadašnjim radom Opštinske uprave kada su investicije u pitanju. Lično ću se angažovati na tom polju, jer su pojedini investitori čekali i do pet godina da dobiju potrebne dozvole.“

Nema sumnje da je novi prvi čovek Stare Pazove mislio na austrijsku kompaniju „Ajmaks“ (EyeMaxx) kada je naveo slučaj investitora koji su čekali dugo čekali na dozvole za gradnju. Ta firma, koja se bavi izgradnjom poslovnog prostora, biznis parkova i logističkih centara, još je 2007. bila voljna da uloži 300 miliona evra u izgradnju robnotransportnog centra i zaposli više od 3.000 radnika u Pazovi. Ajmaks je čak i kupio zemljište, ali se ono u prostornom planu opštine vodilo kao poljoprivredno, pa su Austrijanci podneli su zahtev da se izvrši njegova prenamena u industrijsku zonu. Opštinske vlasti nisu bile voljne da menjaju postojeći prostorni plan, pa je čitav posao stao.

„Muamer Ragipopović, direktor „EyeMaxx“ za Srbiju, naglašava da ova kompanija nije napamet kupovala zemlju. Bivša opštinska uprava, čiju većinu su činili članovi Srpske radikalne stranke, pre dve godine ih je uveravala da je na mestu između dva autoputa planirana privredna zona, a kada su pokupovali njive, shvatili su da su obmanuti.

– Privredna zona je, jednostavno, zaobišla naš plac. Obratili smo se Izvršnom veću Vojvodine i svim nadležnim ministarstvima za pomoć. Uključili smo i Ambasadu Austrije, jer nam je bankarska garancija isticala.“

Politika, 1. 3. 2009. godine

Politička postava koja je došla na vlast 2008. imala je nameru da omogući Ajmaksu da ostvari svoje poslovne namere, pa je donela odluku o izmeni prostornog plana. Ipak, do realizacije nije došlo, pa je projekat nasledila treća, aktuelna, pazovačka vlast.

Ubrzo pošto je postao predsednik opštine Stara Pazova Radinović je posetio Beč, gde je razgovarao sa potencijalnim investitorima koji bi mogli da otpočnu svoj biznis u sremskoj opštini. U septembru 2012. delegacija privrednika iz Austrije posetila je Pazovu kako bi se neposredno upoznala se poslovnim okolnostima i tada je sa kompanijom „Ajmaks“ potpisan sporazum o razumevanju. Radinović je tada napomenuo da je „u proteklih 20 dana, kompaniji Ajmaks obezbeđena potrebna papirologija i najavio „početak izgradnje Logistikog centra već polovinom oktobra meseca“. Ubrzo je korigovao svoju najavu.

„‘Ajmaks’ bi već na proleće počeo da gradi dve hale od po 30 hiljada kvadratnih metara, planira da izgradi na ovoj lokaciji u narednih pet godina logistički centar, vredan 300 miliona evra, gde bi trebalo posao da nađe 500 do 1.000 radnika.

predsednik opštine Stara Pazova Đorđe Radinović, Dnevnik, 21. 9. 2012. godine

Pošto se dugo odlagana investicija pokrenula predsednik opštine Stare Pazove dobija ocenu „radi se na tome“. Istinomer će nastaviti da prati kada će početi izgradnja najavljenog centra.