Crnjanski: Izbori bi mogli da prodube političku krizu

„Zabrinuti smo da bi predstojeći izbori mogli da prodube krizu demokratije u Srbiji. Strahujemo da će rasti broj građana koji ne vide izbore kao put političkih promena i da bi još veći konflikti mogli da ugroze političku stabilnost u Srbiji i regionu“, rekla je danas u Parizu Vukosava Crnjanski, direktorka Crte, tokom obraćanja Odboru za monitoring Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.
Foto: Istinomer/Zoran Drekalović

Prošlogodišnji međupartijski dijalog o izbornim uslovima doneo je rezultate ograničenog dometa, ocenila je Crnjanski.

„Ukoliko institucije kao što su Tužilaštvo, Agencija za borbu protiv korupcije i REM ne budu značajno unapredile delovanje u zaštiti javnih interesa u toku predizborne kampanje, ne možemo očekivati da će izbori 2020. biti sprovedeni na bolji način u odnosu na ranije izbore koje je Crta u punom kapacitetu posmatrala – parlamentarne 2016. godine, predsedničke (2017) i lokalne beogradske (2018)“, rekla je ona.

Direktorka Crte je izrazila i zabrinutost da će predstojeće izbore obeležiti i neravnomerna medijska zastupljenost, funkcionerska kampanja i zloupotreba javnih resursa, kao i višestruke strategije pritiska na birače.

„Posmatračka misija Crte fokusiraće se na te nepravilnosti kao i, nadamo se, ODIHR i druge organizacije u okviru Međunarodne posmatračke misije“, objašnjava ona.

Crnjanski se osvrnula i na novu inicijativu za spuštanje izbornog cenzusa sa pet na tri odsto.

„Očigledno planirano u cilju neutralisanja efekata bojkota, smanjenje cenzusa deluje kao pokušaj da se obezbedi privid demokratskog karaktera institucija. Bez obzira na visinu izbornog praga, mandati će biti osvojeni u spornim izbornim uslovima.“

Ilustrujući činjenicu da su funkcioneri vlasti uveliko u kampanji i pre nego što su izbori raspisani, Crnjanski je navela primer Ane Brnabić koja je, gostujući nedavno u televizijskoj emisiji u svojstvu predsednice Vlade Srbije, pozvala birače da glasaju za Srpsku naprednu stranku, zbog čega je Crta protiv nje podnela prijavu Agenciji za borbu protiv korupcije.

 

Naslovna fotografija: Istinomer/Zoran Drekalović