Zavejani avion u Minhenu nije trebalo da poleti na konferenciju o globalnom zagrevanju

Video snimak snežne nezgode na aerodromu u Minhenu iskorišćen je za širenje obmanjujućih tvrdnji o klimatskim promenama.
Izvor: Canva
  • Na Fejsbuku se raširio video snimak zavejanog aviona uz tvrdnje da prikazuje avion koji je trebalo da poleti na konferenciju o klimatskim promenama u Dubaiju.
  • Avion sa snimka nije trebalo da poleti na konferenciju o globalnom zagrevanju.
  • Objave na Fejsbuku ocenili smo kao obmanjujuće.

Početkom decembra ove godine, jake snežne padavine izazvale su saobraćajni kolaps u srednjoj i zapadnoj Evropi. Istovremeno, u Dubaiju se održala 28. konferencija Ujedinjenih nacija o Klimatskim promenama – COP28. Teoretičari zavera su u tom periodu krenuli da na društvenim mrežama dele video snimak zavejanog aviona koji je pao na rep, uz tvrdnje da je „trebalo da poleti na konferenciju u Dubaiju” i ismevajuće komentare koji sugerišu da je globalno zagrevanje „farsa”.

Izvor: Facebook / Screenshot

Na viralnom snimku jeste avion na aerodromu u Minhenu, ali letelica nije trebalo da poleti na ovogodišnju konferenciju Ujedinjenih nacija o globalnom zagrevanju u Dubaiju.

Aviokompanija u čijem je vlasništvu avion sa snimka i aerodrom u Minhenu potvrdili su za nemački portal za proveru činjenica „Correctiv” da je „avion bio parkiran u Minhenu”, ali da „nije bilo planirano da leti za Dubai”.

Florijan Štajer, portparol minhenskog aerodroma, rekao je za „Correctiv” da je 1. decembra „avion na minhenskom aerodromu stao zbog snežnog opterećenja”, te da su ga vatrogasci ponovo stabilizovali. Iako Štajer nije mogao da potvrdi da li se na snimku vidi konkretno taj incident, „Correctiv” je identifikacijom registarske tablice pronašao avion na veb stranici čarter letova. Ispostavilo se da je avion u vlasništvu austrijske avio-kompanije „Bairline”. Model aviona „Cessna Citation X” izgleda potpuno isto kao avion na snimku.

Povezan sadržaj

Nico Just, pilot i šef prodaje u kompaniji „Bairline” potvrdio je za „Correctiv” da je letelica u vlasništvu te kompanije (model C750, OE-HUB) i objasnio da je „avion pao na rep zbog snega koji je napadao tokom snežne oluje”. Just je rekao da avion „nije bio na putu za Dubai”, štaviše, kako je istakao, letovi tog dana uopšte nisu bili planirani”.

„Avion je dugo bio parkiran u Minhenu. Zbog nedostatka kapaciteta hangara, morao je da bude parkiran ispred”, rekao je Just. Portparol aerodroma u Minhenu i podaci sa veb sajtova za praćenje letova takođe potvrđuju da je letelica tamo bila parkirana neko vreme. Prema podacima sa veb stranica flightaware i radarbox, poslednji let zavejanog aviona sa snimka je bio iz Belgije za Minhen, sredinom novembra ove godine.

***

Kako je „The New York Times” objasnio: „Zagrevanje planete dovodi do toga da atmosfera može da primi više vlage, a zatim da je oslobodi u obliku padavina. Može izgledati kontraintuitivno da na planeti koja se zagreva, zimske oluje mogu proizvesti toliko snega. Ali to je zapravo prilično logična posledica pojačanog uticaja klimatskih promena na Zemljin vodeni ciklus.”